Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jaunzēlandes amatpersonas oficiāli izziņojušas, iespējams, pirmo valstī ar "Pfizer" vakcīnu saistīto nāves gadījumu, vēsta BBC.

Oficiāli mirušās sievietes nāves iemesls nav vēl noteikts. Savukārt Covid-19 vakcīnas neatkarīgā drošības uzraudzības padome paziņojusi, ka, visticamāk, nāve iestājusies vakcīnas izraisīta miokardīta jeb sirds muskuļa iekaisuma dēļ. Padome pēc notikušā izmeklēšanas norādījusi, ka sievietei bijušas arī citas medicīniska rakstura problēmas, kuras varēja ietekmēt vakcinācijas letālo iznākumu.

Eiropas veselības nozares organizācijas iepriekš norādījušas, ka miokardīts ir ļoti reta vakcinācijas blakusparādība, un vakcīnas dotie ieguvumi kopumā ir daudzkārt lielāki par riskiem. Turklāt lielākoties miokardīts vakcīnu saņēmušo vidū konstatēts gados jauniem vīriešiem. Vidēji miokardīts konstatēts pieciem cilvēkiem no miljona, un vairumam saslimušo tas fiksēts vieglā formā.

Jaunzēlandietes nāves gadījuma apstākļu izmeklēšana vēl turpinās. Vienlaikus pirmdien Jaunzēlandes veselības nozares pārstāvji pauduši pārliecību, ka vakcinēšanās ir drošākais scenārijs pandēmijas pārvarēšanai.

Līdz šim Jaunzēlandē reģistrēti 3465 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un 26 nāves gadījumi no Covid-19. Saildzinoši nelielo saslimušo un mirušos skaitu izdevies noturēt, salu valstī ievērojot striktu karantīnu un izolācijas politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!