Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kabulā rit ASV evakuācijas operācijas noslēguma fāze, bet vienīgajā "Taliban" nekontrolētajā Afganistānas provincē pretošanās kustība turpina gatavoties draudošajai cīņai par joprojām brīvās Pandžšīras ielejas aizsardzību.

Pandžšīras ielejā ir tūkstošiem kaujinieku, bet afgāņu armijas karavīri te ieradās ar saviem ieročiem un militāro transportu, piemēram, amerikāņu "Humvee" automašīnām. Ielejā atrodas kritušās valdības viceprezidents Amrullahs Salehs, kurš atkārtoti ir brīdinājis, ka negrasās padoties.

Par situāciju Pandžšīras provincē vairāk var lasīt šeit. Tāpat jau rakstījām, ka ielejas aizstāvju arsenālā ir vecs padomju tanks T-62.

Savukārt jaunākas aģentūras AFP fotogrāfijas liecina, ka gatavošanās aizsardzībai ielejā joprojām turpinās. Attēlos redzams, kā kāda karotāju vienība mācās ne vien apieties ar ieročiem, bet arī pamatīgi pārbauda fizisko spēju robežas, nēsājot un cilājot lielus baļķus gan pa sauszemi, gan ūdenī.

Jau ziņots, ka 15. augustā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki, pārņemot savā kontrolē visu valsti. Prezidents Ašrafs Gani aizbēga no valsts. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Galerija: Pandžšīras ieleja gatavojas aizsardzībai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!