Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija otrdien aicinājusi Savienotās Valstis pastiprināt spiedienu uz Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pirms viņa paredzētās tikšanās ar savu ASV kolēģi Džo Baidenu.

ASV jāizmanto sava ietekme uz Zelenski, lai viņu pārliecinātu īstenot Minskas miera vienošanos, izteicies Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Turklāt Kijevai esot arī jāievēro vienošanās par pamieru, kas ar Vācijas un Francijas starpniecību panākta 2019. gada decembrī Parīzē, piebildis Peskovs.

2015. gadā ar Francijas un Vācijas starpniecību noslēgtā vienošanās uzliek Ukrainai par pienākumu nodrošināt Krievijas apbruņoto kaujinieku bandu kontrolē esošajām teritorijām plašu autonomiju, kā arī garantēt visiem kaujiniekiem, kas bijuši iesaistīti karadarbībā pret Ukrainas armiju, amnestiju.

Vienošanās paredz, ka Ukraina kontroli pār robežu ar Krieviju atgūs vienīgi pēc vietējo vēlēšanu organizēšanas kaujinieku bandu kontrolētajās teritorijās.

Šie noteikumi, kas Kijevai tika uzspiesti tiešu militāru draudu apstākļos no Krievijas puses, Ukrainai patiesībā ir nepieņemami, un tāpēc to izpildei nepieciešamo likumu apstiprināšana parlamentā faktiski ir neiespējama.

Taču visi Zelenska mēģinājumi panākt jebkādu Minskas vienošanās grozīšanu līdz šim bijuši neveiksmīgi.

Zelenskis un viņa vadītā Ukrainas delegācija ierodas Vašingtonā otrdienas vakarā.

Paredzēts, ka vizīti ievadīs Zelenska un aizsardzības ministra Andrija Tarana viesošanās Pentagonā, lai apspriestu militāro situāciju valsts austrumos, bet trešdien paredzēta viņa tikšanās ar Baidenu.

Galvenais Kijevas mērķis ir panākt lielākas ASV bruņojuma piegādes.

Paredzams, ka abu valstu līderi savās sarunās liela uzmanību pievērsīs arī gāzesvadam "Nord Stream 2", kuram pa Baltijas jūras gultni jāsavieno Krievija ar Vāciju.

Kijeva uzstāj, ka šis gāzesvads ir instruments Maskavas rokās, lai izdarītu politisku spiedienu uz Ukrainu un citām Krievijas kaimiņvalstīm.

Pēc tam Zelenskis gatavojas doties uz Kaliforniju, lai tiktos ar tehnoloģiju industrijas pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!