Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Taliban" pirmdien Afganistānas otrajā lielākajā pilsētā un savā agrākajā vadības centrā Kandahārā noslēdza trīs dienu sapulci. Tuvākajās dienās talibi sola izziņot jauno valdību, kurā augstākajos amatos nebūs sievietes. Paralēli tiek meklēta iespēja piekļūt valsts aizrobežu līdzekļiem, ziņo BBC.

Sapulci vadījis "Taliban" augstākais līderis Hibatula Ahundzadza (attēlā zemāk), kurš vada grupējumu kopš 2016. gada un līdz ar to atrodas daudzu valstu drošības dienestu meklētāko cilvēku sarakstos, bet jau gadiem nav parādījies publiski.

Padomju okupācijas gados Ahundzadza kļuva par spēcīgu garīgo opozīcijas līderi, bet 90. gados "Taliban" kontrolētajā valsts daļā pildīja šariatu tiesu sistēmas vadītāja pienākumus.

Publicitātes foto.

Trešdien "Taliban" politiskais pārstāvis Katarā Šers Abass Stanekzais BBC visbeidzot atklājis, ka valdība tiks izziņota jau tuvākās dienas vai divu laikā. Viņš paziņojis, ka jaunais kabinets būšot iekļaujošs, taču tūdaļ atzīmējis, ka tajā nebūšot vietas sievietēm, kā arī pēdējos 20 gados portfeļus turējušajiem. Stanekzais gan skaidrojis, ka sievietes varēšot strādāt valsts pārvaldes zemākās pozīcijās.

Tikmēr paralēli valdības veidošanai "Taliban" pārņemto valsts iestāžu un institūciju vadītāji atjauno to funkcijas. Cita starpā nacionālās bankas vadība lūgusi ASV Valsts kasi un Starptautisko Valūtas Fondu dot talibu valdībai pieeju valsts rezervēm aptuveni 8,5 miljardu eiro apmērā, kuru lielākā daļa glabājas aiz valsts robežām.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija jau paziņojusi, ka Afganistānas valdības līdzekļiem, kuri glabājas ASV, talibiem pieeja netiks dota. Starptautiski eksperti un arī afgāņu amatpersonas ir vienisprātis, ka bez piekļuves šiem līdzekļiem valsti gaida smaga ekonomiskā un humanitārā krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!