Irākā esošā Spānijas karaspēka statuss, kuri formāli izpildīja "humāno misiju", tagad ir oficiāli nomainīts uz "okupācijas spēku" statusu, jo tas Irākas teritorijā veiks militāras kontroles funkcijas, vēsta laikraksts "El Mundo".
"El Mundo" vēsta, ka "Spānijas valdība izlēmusi uzņemties juridisku atbildību kā okupējošā valsts Irākā, jo nevar sagaidīt ANO rezolūciju, ar kuru tiks noteikta Spānijas līdzdalība Irākas lietās". Spānijas pirmais vicepremjers Mariano Rahojs atzinis, ka spāņu spēku statuss Irākā ir mainīts.

Kā parlamentā paziņoja aizsardzības ministrs Federiko Triljo, Spānijas militārais kontingents Irākā, kas pašreiz ir 900 cilvēku, tuvākajā laikā tiks palielināts līdz 1500 cilvēkiem. Tiek plānots, ka viņi ietilps brigādē ar spāņu vadību, kurā, iespējams, tiks iekļauti arī apmēram 1000 karavīru no Latīņamerikas.

Brigāde veiks militāro kontroli Irākas dienvidu daļā, kas ir Lielbritānijas spēku pakļautībā.

Sakarā ar trešdien sākušos Spānijas premjerministra Hosē Marijas Asnara vizīti Vašingtonā Spānijas mediji apgalvo, ka spāņu karavīru skaits Irākā vēl var tikt palielināts.

Opozīcija parlamentā otrdien asi kritizēja valdību, apsūdzot to "sabiedrības krāpšanā", jo varas iestādes vairākkārt bija apgalvojušas, ka spāņu karavīri Irākā veiks tikai "humāno misiju". Kā paziņoja daži deputāti, šie solījumi tika doti, lai apietu parlamentu, - ja Spānija piedalītos karā Irākā, kas faktiski ir noticis un notiek, valdībai bija tam jāsaņem augstākās likumdošanas institūcijas atļauja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!