Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas pagaidu valdības sastāvā, ko nule kā izsludinājusi varu valstī pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban", nav ievēroti talibu pārstāvju agrākie solījumi jaunajā ministru kabinetā iekļaut dažādu grupu pārstāvjus, trešdien norādīja Eiropas Savienība (ES)

"Veicot izziņoto personāliju sākotnējo analīzi, nešķiet, ka tas, apzinoties Afganistānas bagāto etnisko un reliģisko dažādību, būtu ieverošs un pārstāvniecisks formējumus, uz kādu mēs cerējām un kādu "Taliban" solīja aizvadīto nedēļu gaitā," sacīja ES pārstāvis sakariem ar presi.

Kontaktu palielināšanai ar talibiem ES izvirzījusi piecus nosacījumus, arī prasību par "ietverošas un pārstāvnieciskas" pārejas valdības izveidi.

"Šāds ietverošs un pārstāvniecisks raksturs tiek sagaidīts no nākotnes pārejas valdības sastāva un sarunu rezultātā," norādīja ES pārstāvis.

Pagaidu valdībā, ko otrdien izziņoja talibi, nav nevienas sievietes un neviena netaliba. Valdībā iekļauti cilvēki, kam noteiktas ANO sankcijas un kurus ASV apsūdz terorismā.

Trešdien ASV un Vācijas augstāko diplomātu vadībā gaidāmas 20 valstu ārlietu ministru sarunas par to, kādu pieeju īstenot attiecībās ar jauno Kabulas administrāciju.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!