Foto: AP/Scanpix/LETA
Ziņapmaiņas lietotnē "Telegram" nobloķēta Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija aplikācijas "Gudrā balsošana" robotprogramma.

Krievijā no piektdienas, 17. septembra, līdz svētdienai, 19. septembrim, norisinās parlamenta apakšpalātas – Valsts domes – vēlēšanas, un neviens nešaubās, ka tajās kārtējo reizi uzvarēs valdošā partija "Vienotā Krievija".

Navaļnija aplikācijas "Gudrā balsošana" robotprogramma nobloķēta pēc "Telegram" paziņojuma, ka tiks ierobežota to robtprogrammu darbība, kas saistītas ar vēlēšanu kampaņām.

"Telegram" izveidotājs Pāvels Durovs paziņoja, ka seko tehnoloģiju kompāniju "Apple" un "Google" piemēram, piebilstot, ka tās diktē noteikumus tādiem izstrādātājiem kā viņš.

Durovs norādīja, ka tehnoloģiju giganti šogad jau mudinājuši "Telegram" dzēst informāciju, kas pārkāpj atsevišķu valstu likumus, vai arī rēķināties ar izslēgšanu no to aplikāciju veikaliem.

Jau ziņots, ka Navaļnija aplikācija, kas popularizē tā dēvēto gudro balsošanu, piektdien pazuda no "Apple" un "Google" veikaliem.

Durovs norādīja, ka lēmums par robotu bloķēšanu saistīts ar Krievijas aizliegumu vēlēšanu dienās nodarboties ar partiju popularizēšanu.

"Mēs uzskatām šo praksi par likumīgu un aicinām "Telegram" lietotājus to ievērot," piektdien norādīja Durovs. Taču viņš piebilda, ka "Apple" un "Google" rīcība, nobloķējot aplikāciju, rada bīstamu precedentu, kas ietekmēs vārda brīvību Krievijā un pasaulē.

Pēc Kremļa izvērstās opozīcijas apkarošanas kampaņas, kuras rezultātā aktīvākie prezidenta Vladimira Putina oponenti atrodas aiz restēm vai bijuši spiesti bēgt no valsts, bet lielākajai daļai citu, izmantojot dažādas atrunas, kandidēšana liegta, tiek uzskatīts, ka "Vienotā Krievija" vēlēšanās kārtējo reizi gūs vieglu uzvaru.

Taču Navaļnija līdzgaitnieki vēlēšanu priekšvakarā izvērsa tā dēvētās gudrās balsošanas kampaņu, aicinot vienmandāta apgabalos balsot par to kandidātu, kuram ir vislielākās izredzes pārspēt valdošās partijas kandidātu. Navaļnijs aicināja lejupielādēt aplikāciju "Gudrā balsošana", kas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!