Foto: TASS/Scanpix/LETA

Tadžikistāna saņēmusi ziņojumus par Afganistānā varu pārņēmušā sunnītu radikāļu grupējuma "Taliban" lojālu tadžiku islāmistu plāniem iebrukt valstī, vēsta "bne Intelli News".

Amatpersonas apstiprinājušas "Radio Brīvā Eiropa", ka Tadžikistānas Nacionālās drošības komitejai pakļautā robežsardze no dažādiem avotiem saņēmusi informāciju par šobrīd Afganistānas ziemeļos dislocēto kaujinieku vēlmi iefiltrēties otrpus robežai.

Tiek uzskatīts, ka Tadžikistānā patvēries Ahmads Masuds, bijušā karakunga un Ziemeļu alianses līdera Ahmada Šāha Masuda dēls, kura vadībā pret talibiem Pandžšīras ielejā vēl pēc valsts galvaspilsētas Kabulas ieņemšanas un ASV spēku pilnīgas aiziešanas turējās pēdējie demokrātiskās republikas lojālisti. To "Intercept" apstiprinājuši gan avoti bijušajā Afganistānas vadībā, gan ASV militārajās aprindās. Līdz ar viņu Tadžikistānā ieradies arī Amrulla Salehs, kurš pēc Asrafa Gani aizbēgšanas sevi pasludināja par Afganistānas prezidentu. Pēc Pandžšīras krišanas viņi evakuējušies ar helikopteru.

Medijs norāda, ka Masuds un Salehs plānojot pārgrupēt trimdā esošos spēkus talibu sakaušanai, bet viņu lielākais trūkums esot ārvalstu atbalsta neesamība.

Tadžikistānai un Afganistānai ir vairāk nekā 1400 kilometrus gara kopējā robeža, un lai gan to pārsvarā veido upe, tās šķērsošana fiziskās nepārredzamības dēļ raisa bažas tadžiku varasiestādēs. Jau vasarā Tadžikistānas Bruņotie spēki pierobežā rīkoja parādes un armijas mācības (foto), demonstrējot savu spēku un reaģējot uz otrpus robežas notiekošo.

Tadžiki ir otra lielākā etniskā grupa Afganistānā, veidojot aptuveni vienu ceturto daļu no visiem valsts iedzīvotājiem. Savulaik pēc Tadžikistānas pilsoņkara 90. gados tajā patvērās arī Tadžikistānā līdz tam karojušās islāmistu grupas. Sākoties talibu plašajai ofensīvai Afganistānai šīs vasaras sākumā, tieši etnisko tadžiku grupējumi tās sākumā spēlēja lielu lomu, citu pēc cita ieņemot valsts pierobežas rajonus un robežpunktus.

Medijs gan atzīmē, ka nopietnas talibu vai ar tiem saistītu islāmistu operācijas Tadžikistānā ir mazticamas, ņemot vērā, ka valstī atrodas būtiskākā Krievijas militārā bāze Centrālāzijā. Turklāt talibi cenšas veidot pozitīvu tēlu, lai starptautiski leģitimizētu savu varu, kas ir vēl viens iemesls, lai neveidotu konfliktu arī ārpus valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!