Foto: LETA
Izmeklēšanā par seksuāliem noziegumiem Francijas katoļu baznīcā atklāts, ka kopš 1950. gada par upuriem no garīdznieku puses kļuvuši aptuveni 216 tūkstoši bērnu, atsaucoties uz īpašās komisijas ziņojumu, vēsta "France 24".

Šie atklājumi ir kārtējais trieciens Romas katoļu baznīcai, kas pēdējos 20 gados piedzīvojusi virkni skandālu par bērnu seksuālu izmantošanu visā pasaulē.

Bērnu ļaunprātīga izmantošana bijusi sistemātiska, secinājusi komisija.

Savukārt baznīca ne tikai nav spērusi soļus, lai šos pārkāpumus novērstu, bet pievērusi acis uz notiekošo un nav ziņojusi varasiestādēm. Dažkārt bērni apzināti atstāti kontaktā ar varmākām.

Izmeklēšanas komisiju 2018. gada beigās izveidoja Francijas katoļu bīskapi, lai izmeklētu pārkāpumus un atjaunotu sabiedrības uzticību baznīcai. Komisija strādāja neatkarīgi no baznīcas.

Problēmas pastāv joprojām, atzīst komisijas vadītājs Žans-Marša Šovē. Līdz pat 2000. gadiem baznīca izrādījusi pilnīgu vienaldzību pret upuriem, attieksme sākusi mainīties tikai ap 2015. un 2016. gadu.

Komisija identificējusi aptuveni 2700 upuru, taču plaši pētījumi ar aptauju grupu iesaistīšanu ļauj izdarīt aplēses, ka pavisam bijuši aptuveni 216 tūkstoši upuru. Turklāt skaitlis varētu būt 330 tūkstoši, ja pieskaita pārkāpumus, ko pastrādājuši ārpus garīdzniecības esoši laicīgie baznīcas locekļi.

Komisija arī atradusi liecības par 2900 līdz 3200 varmākām no pavisam 115 tūkstošiem priesteru un citiem garīdzniekiem, taču atzīmē, ka šis skaitlis varētu būt nepilnīgs.

2500 lapaspušu garajā ziņojumā konstatēts, ka lielais vairums upuru bijuši pirms pusaudžu vecuma zēni no visdažādākajām sociālajām grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!