Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijā izmeklē Aleksandra Lukašenko saistību ar migrantu kontrabandu no Baltkrievijas teritorijas cauri Polijai uz Vāciju, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta laikraksts "Bild". Oficiāla apstiprinājuma šīm ziņām nav.

Saskaņā ar Vācijas policijas datiem kopš 2021. gada augusta no Baltkrievijas uz Vāciju nelikumīgi ieradušies gandrīz 4000 migrantu bez vajadzīgajiem dokumentiem. Pieplūdums turpina pieaugt un oktobrī jau fiksēts vairāk nekā 1000 šādu migrantu, raksta "Currenttime".

Pārsvarā tie ir jauni vīrieši no Irākas un Sīrijas ar Baltkrievijas studentu vīzām. Viņi atlido uz Baltkrieviju un dodas uz robežu ar Eiropas Savienību (ES), lai censtos tikt tai pāri un lūgtu patvērumu.

ES valstis migrācijas organizēšanā apsūdz Baltkrievijas režīmu un pašu Lukašenko, kurš tādā veidā atriebjas par bloka sankcijām pret Minsku. Krīze uz robežām sākās pirms vairākiem mēnešiem. Sākumā migranti galvenokārt devās uz Lietuvu, bet tagad iecienītākais virziens, kur šķērsot robežu, ir Polija.

"Bild" savā publikācijā raksta, ka baltkrievu robežsargi palīdz migrantiem nokļūt līdz robežai un parāda, kurp doties. Par palīdzību iekļūšanai ES migranti maksājot ap 4000 eiro. Minska noraida apsūdzības par apzinātu nelegālās migrācijas organizēšanu, taču vienlaikus uzsver, ka negrasās palīdzēt ES valstīm cīnīties ar migrāciju, kamēr būs spēkā sankcijas pret Baltkrieviju.

Polija uz robežas ar Baltkrieviju ir ieviesusi ārkārtējo situāciju un drošības spēki cenšas novērst migrantu iekļūšanu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!