Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijā identificēti daži gadījumi, kad cilvēki inficējušies ar jaunu Covid-19 delta varianta mutāciju AY.4.2, atsaucoties uz uzrauga "Rospotrebnadzor" Centrālā zinātniski pētnieciskā institūta epidemiologa Kamila Hafizova paziņojumu, vēsta aģentūra "Interfax".

No jau zināmā koronavīrusa delta varianta AY.4.2 atšķirība ir divos vīrusa izaugumos. Zinātnieki vēl pēta jauno variantu, bet spriež, ka tas ir lipīgāks. Hafizovs paredz, ka jaunais variants varētu pat aizstāt pašreiz izplatīto vīrusa delta variantu.

"Vienīgais, kas var palīdzēt pret jaunā varianta izplatīšanos, ir vakcinācija, sevišķi tām personām, kas vēl nav slimojušas ar koronavīrusu," skaidro Hafizovs. Viņš ir pārliecināts, ka Krievijā ražotās vakcīnas ir pietiekami efektīvas pret jauno Covid-19 variantu.

Par AY.4.2 varianta atklāšanu iepriekš paziņoja Lielbritānija. Veselības ministrs Sadžids Džavids trešdien apstiprināja ka valstī izplatās vīrusa delta varianta jauna versija, kas atbildīga jau par 10% jauno inficēšanās gadījumu valstī.

Britu zinātnieki gan neredz pamatu lielām bažām un uzskata, ka jaunā varianta lipīgums nevarētu būt pieaudzis vairāk par 10%, ja salīdzina ar līdzšinējo vīrusa versiju lipīgumu.

Krievijā saslimstība un mirstība no Covid-19 aug kopš septembra vidus. Aizvadītajā diennaktī konstatēti 36 tūkstoši jaunu gadījumu, bet 1036 saslimušie miruši.

Trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins Covid-19 ierobežošanas nolūkā pasludināja valstī brīvdienas no 30. oktobra līdz 7. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!