Foto: LETA

Eiropas Savienība (ES) otrdien draudēja apturēt finanšu atbalstu Sudānai, ja armija nekavējoties neļaus pie varas atgriezties civilistu valdībai.

"Šis mēģinājums graut Sudānas pāreju uz demokrātiju ir nepieņemams. Ja situācija netiks nekavējoties labota, būs nopietnas sekas attiecībā uz ES saistībām, arī finanšu atbalstu," paziņojumā brīdināja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

ES arī varētu noteikt mērķsankcijas tiem, kas stāv aiz šī apvērsuma, un konkrēti - Sudānas augstākajam ģenerālim Abdelfataham al Burhanam. Viņa hunta tiek apsūdzēta par premjerministra Abdallas Hamdoka apcietināšanu.

ES nosodīja ārkārtas stāvokļa izsludināšanu trūcīgajā Āfrikas valstī un pieprasīja nekavējoties atbrīvot Hamdoku un citas augstākās amatpersonas.

"ES stingri nosoda militāro apvērsumu Sudānā un premjerministra, vairāku ministru un pilsoniskās sabiedrības līderu nelikumīgo apcietināšanu," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Sudānas armijas spēki pirmdien aizturēja vairākas augsta ranga valdības amatpersonas un Hartūmā sākās protesti pret šo dumpi. Sudānas armijas ģenerālis Burhans uzrunā televīzijā paziņoja, ka atlaidis pagaidu valdību un izsludina ārkārtas stāvokli.

Sudānas armijas sarīkotais apvērsums ir izpelnījies starptautisku nosodījumu. ANO pieprasīja "nekavējoties atbrīvot" premjerministru Hamdoku, savukārt ASV apturēja palīdzību Sudānai un aicināja atjaunot civilo valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!