Kalifornijas štata pilsēta Rietumholivuda kļuvusi par pirmo pilsētu ASV, kur mājdzīvnieku īpašniekiem būs aizliegts amputēt kaķiem nagus.
Aizliegums apgriezt nagus, amputējot arī kaķa pirkstus un cīpslas, stājies spēkā pēc vairāk nekā gadu ilgušās dzīvnieku tiesību aktīvistu kampaņas. Dzīvnieku tiesību aizstāvji uzskata, ka pastāv citi humānāki veidi, kā neļaut kaķiem saskrāpēt cilvēkus un mēbeles.

Nagu amputācijas aizliegums attieksies uz veterinārārstiem, kuri strādā 5,2 kvadrātkilometrus lielajā pilsētā. 2002.gadā šajā teritorijā tika pieņemts lēmums, ka mājdzīvnieku īpašnieki turpmāk dēvējami par mājdzīvnieku "aizbildņiem", bet mājdzīvnieki tiks dēvēti par cilvēku "kompanjoniem".

Pašvaldības loceklis Džons Durans, kurš ierosināja pieņemt šo likumu, sacīja, ka tas apliecina Rietumholivudas pārliecību, ka mājdzīvnieki "ir kas vairāk par kustamo īpašumu. Šis nagu amputācijas aizliegums ir pirmais pasākums, kas to pierāda".

Kaķu nagu amputāciju jau nosodījušas vairāk nekā desmit Eiropas valstis, kur kaķu īpašnieki vai nu regulāri apgriež kaķiem nagus, velta lielākas pūles dzīvnieku dresūrai, vai lieto nagu aizsargus.

Aizlieguma pretinieki iebilst, ka šī likuma dēļ cilvēki pametīs kaķus, kas savus nagus mēdz asināt pret mēbelēm.

Rietumholivuda bija pirmā ASV pilsēta, kurā veselības apdrošināšana tika attiecināta arī uz pilsētas iestādēs strādājošo homoseksuālo darbinieku partneriem. Dzīvnieku tiesību aktīvisti cer, ka pilsēta būs tikpat progresīva, pieņemot kaķu nagu amputācijas aizliegumu.

Nākamgad pilsētas pašvaldība izskatīs iespēju aizliegt astu un ausu apgriešanu suņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!