Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācija otrdien aicināja Eiropas Savienību (ES) "rīkoties" un palīdzēt apturēt migrantu plūsmu, kuri nelegāli iekļūst Polijā no Baltkrievijas.

"Polija vai Vācija nevar tikt ar to galā viena pati," laikrakstam "Bild" paziņoja iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers, aicinot ES "turēties kopā".

"Mums jāpalīdz Polijas valdībai nostiprināt tās ārējo robežu. Tam patiesībā vajadzētu būt Eiropas Komisijas uzdevumam. Es tagad aicinu viņus rīkoties," sacīja Zēhofers.

Viņš nāca klajā ar šo aicinājumu pēc tam, kad Polija paziņoja, ka pirmdien atvairījusi vairāku simtu migrantu mēģinājumu nelegāli šķērsot tās robežu no Baltkrievijas puses.

Pie Polijas robežas Baltkrievijas pusē atrodas 3000 līdz 4000 migrantu, žurnālistiem sacīja Polijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Pjotrs Mullers.

"Mēs sagaidām, ka tuvākajā nākotnē uz Polijas robežas varētu notikt šāda tipa aktivitātes eskalācija, kas savā būtībā būs bruņota," viņš brīdināja.

Zēhofers laikrakstam "Bild" paziņoja, ka atbalsta Polijas lēmumu uzcelt sienu uz robežas ar Baltkrieviju.

"Mēs nevaram viņus kritizēt (..) par ES ārējo robežu aizsargāšanu," sacīja Zēhofers. "Protams, nelietojot šaujamieročus, bet lietojot citus pieejamos līdzekļus."

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

NATO pirmdien nosodīja Baltkrieviju par migrantu taktisko izmantošanu, lai vērstu spiedienu pret ES, aliansei norādot, ka ir satraukta par eskalāciju uz robežas ar Poliju.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien aicināja ES dalībvalstis noteikt jaunas sankcijas pret Baltkrieviju un paziņoja, ka "migrantu instrumentalizēšana politiskiem nolūkiem ir nepieņemama". Viņa arī sacīja, ka aicinās izvērtēt iespējas vērst sankcijas arī pret iesaistītajām trešo valstu aviokompānijām, kas ved migrantus uz Baltkrieviju.

Vācija pēdējos mēnešos ir pieredzējusi krasu migrantu skaita kāpumu, kas nelegāli ieradušies no Baltkrievijas caur Poliju. Berlīne uz to reaģējusi, pastiprinot kontrolēšanu uz Polijas robežas un tajā iesaistot policijas papildspēkus.

Vācija ir gatava piedāvāt Polijai policijas atbalstu, laikrakstam "Bild" paziņoja Vācijas Iekšlietu ministrijas parlamentārais valsts sekretārs Štefans Maiers. "Vācija varētu ļoti ātri nosūtīt policijas spēkus Polijas atbalstīšanai, ja Polija to vēlētos," sacīja Maiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!