Foto: LETA
Krievijas Federālais sodu izpildes dienests (FSIN) trešdien paziņojis, ka pēc videoierakstu nonākšanas atklātībā, kuros redzama ieslodzīto spīdzināšana un izvarošana, ko organizējusi cietumu administrācija, no amata atstādinātas 18 amatpersonas.

Oktobrī nevalstiskā organizācija "Gulagu.net" publicēja videoierakstus, kuros bija redzama ieslodzīto spīdzināšana Saratovas cietumā un kurus slepeni bija iznesis bijušais ieslodzītais Baltkrievijas pilsonis Sergejs Saveļjevs, kas tagad pieprasījis patvērumu Francijā.

Krievijas prokuratūra trešdien arī izbeidza krimināllietu, kas tika sākta pret Saveļjevu pēc tam, kad tika nopludināti spīdzināšanas video.

Izciešot par narkotiku kontrabandu piespriesto septiņu ar pus gadu cietumsodu, Saveļjevs strādājis par cietuma iekšējā datortīkla administratoru, un tas deva viņam iespēju piekļūt ne tikai paša cietuma serveriem, bet arī citiem Krievijas ieslodzījumu vietu sistēmas serveriem.

Tajos cita starpā glabājās videoieraksti, kuros redzamas spīdzināšanas, ko rīko tā dēvētais ieslodzīto aktīvs cietumu administrācijas amatpersonu uzdevumā.

Trešdien Saratovas apgabala ieslodzījumu vietu priekšnieks Antons Jefarkins paziņoja, ka tikšot atlaistas 18 amatpersonas, bet 11 saņemšot "visbargākos" disciplināros sodus.

Pamatojoties uz atklātībā nonākušajiem videoierakstiem, ierosinātas piecas krimināllietas.

Saveļjevs pēc iznākšanas no cietuma pameta Krieviju, kas oktobra beigās izsludināja viņu meklēšanā. Viņš tika apsūdzēts par "nelikumīgu piekļuvi datora informācijai", un tiesa deva rīkojumu viņu aizturēt.

Pats Saveļjevs izteicās, ka, viņaprāt, viņš tiek meklēts saistībā ar "valsts noslēpumu izpaušanu" un ka Krievijas varasiestādes vēlas viņu apklusināt.

Tikmēr "Gulagu.net" trešdien publicējis jaunus videoierakstus ar spīdzināšanas un izvarošanas skatiem Saratovas cietuma slimnīcā.

Organizācija arī publicējusi Saratovas reģiona prokuratūras dokumentu, kurā dots rīkojums atcelt Saveļjevam izvirzītās apsūdzības, kas atzītas par nelikumīgām un nepamatotām.

Saveļjevs arī svītrots no Iekšlietu ministrijas meklēto personu saraksta, vēstīja ziņu aģentūra "Interfax".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!