Foto: LETA

Vašingtona apsver noteikt papildu sankcijas Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmam saistībā ar migrantu krīzi pie šīs valsts robežām ar Poliju un Lietuvu, trešdien paziņojusi ASV Valsts departamenta amatpersona.

ASV Valsts departamenta Ekonomikas un biznesa lietu biroja amatpersona Metjū Marijs žurnālistiem sacīja, ka ASV uztur dialogu ar sabiedrotajiem, tostarp Eiropas Savienību (ES) par pieeju Baltkrievijai, tostarp sankcijām.

"Šī saruna turpinās. Man pašreiz nekas nav zināms, ka būtu pieņemti kādi lēmumi," sacīja Marijs.

"Notiek diskusijas par sankciju iespējām," viņš piebilda.

ASV amatpersona pašreizējo situāciju pie ES austrumu robežas raksturoja kā "ļoti satraucošu".

ASV pēdējo reizi piemēroja sankcijas Baltkrievijai augustā, kad apritēja gads kopš pretrunīgi vērtētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kam sekoja plaši protesti un to nežēlīga apspiešana.

Augustā piemērotās sankcijas skāra 23 cilvēkus un 21 juridisku personu. Tostarp "melnajā sarakstā" iekļauts viens no lielākajiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem "Belaruskali", kas ir viens no lielākajiem potaša ražotājiem.

ES vasarā pastiprināja sankcijas pret Minsku.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

ES līderi oktobra beigās vienojās, ka nepieciešams piemērot jaunas sankcijas Minskai, bet konkrēti pasākumi vēl nav pieņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!