Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens virtuālajā samitā ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu sacījis, ka Savienotās Valstis stingri iebilst pret "vienpusējiem centieniem" mainīt "status quo" vai graut mieru Taivānā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Baidens un Sji apsprieda arī citus strīdīgus jautājumus, tostarp situāciju Honkongā. Šīs ir nozīmīgākās abu līderu sarunas kopš Baidena stāšanās amatā.

Tikmēr Sji izteica brīdinājumu Baidenam, ka ASV atbalsts Taivānas neatkarībai ir kā "spēlēšanās ar uguni (..) un tie, kas spēlējas ar uguni, apdedzināsies", vēstījuši Ķīnas valsts mediji, ko citē aģentūra "Reuters".

Baltais nams paziņoja, ka prezidents Baidens "uzsvēris, ka Savienotās Valstis joprojām ir apņēmušās ievērot "vienas Ķīnas" politiku. "Vienas Ķīnas" politika ir Ķīnas un ASV attiecību stūrakmens. Saskaņā ar to ASV atzīst un tām ir oficiālas saites ar Ķīnu, nevis Taivānas salu, ko Ķīna uzskata par separātisku provinci, kas kādu dienu tiks pievienota kontinentālajai Ķīnai. Tomēr ASV arī ievēro Taivānas attiecību likumu, kas nosaka, ka Vašingtonai jāpalīdz Taivānai aizstāvēties uzbrukuma gadījumā.

Baidens pagājušajā mēnesī sacīja, ka ASV aizstāvēs Taivānu, ja Ķīna uzbruktu salai. Ar šiem vārdiem prezidents šķietami atkāpās no ASV ilgstoši pastāvošās "stratēģiskās neskaidrības" - ārpolitikas nostājas, kura ļauj Vašingtonai neskaidri izteikties par to, ko tā patiesībā darītu, ja Taivānas jautājuma kontekstā izceltos krīze. Baltais nams pēc šiem Baidena oktobrī paustajiem izteikumiem, gan paziņoja, ka Vašingtonas politika neesot mainījusies.

Virtuālā samita ievadā Baidens izteicās, ka abi līderi "vienmēr ir sazinājušies viens ar otru ļoti godīgi un vaļsirdīgi", piebilstot, ka "mēs nekad neejam prom, prātojot, ko domā otrs." Sji norādīja, ka abām valstīm jāuzlabo "saziņa" un jārisina izaicinājumi "kopā". "Cilvēce dzīvo globālā ciematā, un mēs kopā saskaramies ar vairākiem izaicinājumiem. Ķīnai un ASV ir jāpalielina komunikācija un sadarbība." sacīja Ķīnas prezidents.

"Esmu gatavs sadarboties ar jums, prezidenta kungs, lai (..) virzītu Ķīnas un ASV attiecības uz priekšu pozitīvā virzienā," piebilda Sji.

Samita ietvaros abi līderi runāja par dažādiem jautājumiem, tostarp tirdzniecību, situāciju Tibetā un Honkongā, kā arī klimata pārmaiņām.

Šī bija trešā reize, kad ASV un Ķīnas prezidenti aizvada sarunas kopš Baidena inaugurācijas janvārī. Sji nav pametis Ķīnu gandrīz divus gadus kopš Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!