Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāka sagatavojusi sūdzību Starptautiskajai tiesai par Irānas ūdens politiku Tigras un Eifratas ūdeņu ierobežošanu dēļ, atsaucoties uz Irākas Ūdens resursu ministrijas pausto, raksta Tuvo Austrumu medijs "The New Arab".

Ūdens resursu ministrija sagatavojusi visu nepieciešamo dokumentāciju un tehniskos aspektus, kā arī informējusi ārlietu ministriju un ministru kabinetu, lai iesniegtu tiesā prasību, paziņojis Irākas ūdens resursu ministrs Mahdi Rašids al Hamdani paziņojis intervijā "Al Hurra". Pati sūdzības iesniegšana esot tieši Ministru kabineta un Ārlietu ministrijas rokās.

Irākā sausums ir pastiprinājis valsti jau pastāvošās drošības, ekonomisko un pandēmijas izraisīto veselības krīzi. Tas licis Irākas atbildīgajām amatpersonām koncentrēt uzmanību uz Turcijas un Irānas politiku, būvējot uz Tigras un Eifratas, kā arī to pietekām dambjus, kas vēl vairāk ierobežo ūdens plūsmu. Irānas ietekme gan uz abu upju baseiniem ir ļoti ierobežota. Tiek lēsts, ka tā ietekmē vien 9% Tigras ūdeņu.

Irākā tikai pirms nedēļas publicēts pētījumos balstīts brīdinājums, ka senās Divupes kultūras attīstību balstījušās upes klimatu pārmaiņu un cilvēka īstenotas ūdens plūsmu samazināšanas dēļ varētu pat izsūkt līdz 2040. gadam.

Tiek lēsts, ka jau līdz 2035. gadam jeb jau nākamās desmitgades vidū ūdens plūsma vidēji samazināsies līdz 30% no tagadējā apjoma.

Medijs atzīmē, ka sausums piemeklējis arī Irānu, kurā sausuma dēļ izcēlušies protesti. Tie apspiesti ar spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!