Foto: morgueFile

Pasaulē cietumos šobrīd atrodas 488 žurnālisti, un tas ir augstākais skaits, kopš organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) sāka apkopt datus pirms 25 gadiem, ceturtdien pavēstīja Parīzē bāzētā starptautiskā organizācija.

Gada laikā nogalināti 46 žurnālisti, un tas savukārt ir mazākais skaits kopš RSF datu apkopšanas sākuma. Tas lielā mērā skaidrojams ar konfliktu stabilizēšanos Tuvajos Austrumos.

"Žurnālistu skaits, kas tika apcietināti saistībā ar viņu profesionālo darbību, nekad nav bijis tik augsts, kopš RSF 1995.gadā sāka publicēt savu ikgadējo datu apkopojumu," paziņojumā norādīja organizācija, kas cīnās par preses brīvību.

Pagājušā gada laikā skaitlis pieaudzis par 20% un tas lielā mērā saistīts ar represijām pret medijiem Baltkrievijā, Honkongā un Mjanmā.

Apcietināto žurnālistu vidū sieviešu skaits nekad nav bijis tik liels kā šogad. Tās ir 60 žurnālistes, un tas ir par trešo daļu vairāk nekā 2020.gadā.

Vislielākais apcietināto žurnālistu skaits - 127 - ir Ķīnā, un tas lielā mērā skaidrojams ar Honkongā ieviesto nacionālās drošības likumu, ar ko tiek grautas daudzas bijušajā britu kolonijā ilgi baudītās brīvības.

Nākamajā vietā ar 53 apcietinātiem žurnālistiem ir Mjanma, tālāk seko Vjetnama, Baltkrievija un Saūda Arābija.

Nāves gadījumu skaits vislielākais bija 2016.gadā, bet kopš tā laika sarucis, atspoguļojot dinamikas maiņu Sīrijā, Irākā un Jemenā, kur līdz ar konflikta mazināšanos sarucis nogalināto žurnālistu skaits.

Visbīstamākās valstis joprojām ir Meksika un Afganistāna, kur nogalināti attiecīgi septiņi un seši žurnālisti, tālāk seko Meksika un Jemena ar četriem nogalinātajiem katrā.

Visā pasaulē 65 žurnālisti un viņu kolēģi sagrābti gūstā, liecina RSF aplēses.

Teju visi šie gadījumi ir Tuvajos Austrumos - 44 Sīrijā, 11 Irākā un deviņi Jemenā. Vienīgais gadījums ārpus šī reģiona ir Mali, Āfrikā, kur gūstā kopš aprīļa atrodas franču žurnālists Olivjē Dibuā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!