Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuva ir gatava nodot Ukrainai letālu bruņojumu, kopīgā preses konferencē ar Vācijas aizsardzības ministri Kristīni Lambrehtu svētdien Ruklas poligonā paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Par to ziņo Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Ministrs gan neprecizēja, tieši par kādu bruņojumu ir runa. Viņš uzsvēra, ka tas ir daudzpusēju diskusiju temats, iesaistot ne vien devēju un saņēmēju, bet arī ieroču ražotāju un piegādātāju.

Vācijas un Lietuvas ministri arī paziņoja, ka Krievija nevar diktēt NATO, ko tai jādara.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs svētdien paziņoja, ka Ukrainai ir nepieciešami ne tikai aizsardzības, bet arī uzbrukuma ieroči.

Kopš novembra beigām valda spriedze saistībā ar Krievijas spēku pulcināšanu pie Ukrainas robežām un tiek paustas bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu kaimiņvalstī. Tiek publicēta pat detalizēta informācija, kā iespējamais uzbrukums izskatītos, savukārt otrdien Kremļa saimnieks Vladimirs Putins situāciju tiešsaistē pārrunāja ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Krievija pieprasa no NATO un ASV īpašas "drošības garantijas", kas tostarp ietver prasību par alianses nepaplašināšanos uz austrumiem.

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!