Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien, 19. decembrī, vairāk nekā 100 Polijas pilsētās notika akcijas vadošā opozīcijas TV kanāla TVN atbalstam. Septiņos vakarā ļaudis pulcējās pie Prezidenta pils Varšavā un skandēja saukļus par mediju brīvības saglabāšanu, vēsta "Radio Svoboda".

Starp akcijas dalībniekiem bija arī lielākās opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" priekšsēdētājs un bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks, bijusī prezidenta amata kandidāte Malgožata Kidava-Blonskaja, kā arī citi zināmi politiķi, žurnālisti un aktīvisti.

Aktīvistu bažas ir raisījis valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) virzīts likumprojekts, kas aizliedz ārpus Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) esošiem uzņēmumiem būt īpašniekiem Polijā reģistrētiem medijiem. Praksē tas skartu tieši TVN, kas pieder ASV mediju konglomerātam "Discovery", skaidro portāls NFP.

Likums ir apstiprināts parlamentā un tam ir nepieciešams vēl tikai prezidenta apstiprinājums.

Likuma aizstāvji gan argumentē, ka tas tikai novērsīs esošās nepilnības un ka valsts interesēs esot nepieļaut mediju piederēšanu ārzemniekiem.

Kustība "Demokrātijas aizsardzības komiteja", kas rīko šos protestus, uzsver, ka pašreizējā valdības rīcība ir pats nopietnākais trieciens vārda brīvībai Polijā kopš 1989. gada.

Kopš 2015. gada Polija preses brīvības indeksā ir nokritusies no 18. uz 62. vietu, nonākot zemākā pozīcijā par tādām valstīm kā Nigērija, Armēnija un Čīle, piezīmē "Radio Svoboda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!