Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sudānas drošības spēki ir apsūdzēti pārmērīgas vardarbības izmantošanā pret demonstrantiem, kuri protestējuši pret militāro varu valstī, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ārstu arodbiedrība, kas ir saistīta ar protestu kustību, paziņoja, ka sestdien ievainoti 178 demonstranti. Savukārt Sudānas varas iestādes paziņoja, ka demonstrāciju laikā par gūtiem ievainojumiem ziņojuši aptuveni 58 policisti.

Demokrātijas atbalstītāju demonstrācijās sestdien tūkstošiem protestētāju otro reizi nedēļas laikā devās pie prezidenta pils, vicinot karogus un skandējot saukļus pret bruņotajiem spēkiem. Lai izklīdinātu pūli, drošības spēki izmantojuši asaru gāzi. Protesti notikuši arī citās Sudānas pilsētās.

Demonstranti protestē pret armijas veikto apvērsumu šī gada oktobra izskaņā. Apvērsuma līderis ģenerālis Abdels Fatahs al Burhans aizstāvējis varas maiņu, apgalvojot, ka armija rīkojusies, lai novērstu pilsoņu karu.

Ģenerālis paziņojis, ka joprojām ir apņēmības pilns īstenot pāreju uz civilo varu. Vēlēšanas ir plānotas 2023. gada jūlijā, tomēr nav skaidrs, cik daudz varas būs jaunajai civilajai valdībai, jo tā būs pakļauta uzraudzībai no armijas puses. Burhans arī brīdinājis, ka protesti var kavēt pāreju uz demokrātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!