Foto: Reuters/Scanpix/LETA

NATO lidmašīnas līdz šim 2021. gadā vismaz 370 reizes pacēlušās, lai pārtvertu lidmašīnas, kuras lidojušas alianses dalībvalstu gaisa telpu tiešā tuvumā ar izslēgtiem raidītājiem. Lielākā daļa pārtverto lidmašīnu – kopumā 290 – piederējuši Krievijai un vairums Krievijas kara lidmašīnu pārtveršana norisinājusies tieši trīs Baltijas valstu tuvumā, atsaucoties uz alianses 28. decembrī publicētajiem datiem, vēsta "Estonian Times".

Līdzīgas gaisa patrulēšanas misijas NATO īsteno arī Albānijā, Melnkalnē, Slovēnijā un Ziemeļmaķedonijā, kā arī palīdz sargāt Rumānijas, Bulgārijas un Islandes gaisa telpas. Kopumā šogad pārtveršanas noslēgušās bez incidentiem, ikreiz identificējot lidmašīnu un pavadot to tālāk no alianses valstu gaisa telpām. Tikai atsevišķos gadījumos gaisa telpas šogad tikušas pārkāptas, atzīmē NATO pārstāvji.

Kopumā Eiropā augstā trauksmes gatavībā ir 60 alianses iznīcinātāji, lai pavadītu iepriekš neizziņotus militāros pārlidojumus vai civilās lidmašīnas, kuras jebkādu iemeslu dēļ zaudējušas komunikāciju ar sauszemi. Kopumā aliansei ir divi gaisa operāciju centri - Vācijā un Spānijā, kuros tiek uzraudzīta gaisa satiksme visā Eiropā.

Kopš 2004. gadā Baltija pievienojās NATO, visu trīs valstu gaisa telpas Gaisa patrulēšanas misijās rotācijas kārtībā uzņemas sabiedrotie. Līdz šim no Atari bāzes Igaunijā un Šauļu bāzes Lietuvā Baltijas valstu gaisa telpu sargājušas Apvienotā Karaliste, ASV, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Itālija, Kanāda, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Spānija, Turcija, Ungārija un Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!