Foto: TASS/Scanpix/LETA

Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, ko 2014. gadā okupēja Krievija, tiek nojaukta nepabeigtās atomelektrostacijas (AES) reaktora zāle, liecina ziņu aģentūru attēli.

AES Ščolkinā Krimas austrumos sāka celt 1975. gadā, tomēr stacija tā arī netika pabeigta un palaista. Pēc 1986. gada Černobiļas AES katastrofas 1987. gadā celtniecības darbi tika apturēti, bet 1989. gadā tika pieņemts lēmums no projekta atteikties pavisam.

Tajā laikā pirmā energobloka gatavība bijusi 80%, bet otrā – 18%, skaidro "RIA Novosti". AES metāla daļas ar laiku sagrieztas metāllūžņos, bet turbīnu zālē deviņdesmitajos gados notikušas diskotēkas, un bija ideja te izveidot industriālo parku.

Reaktora zāli nolemts nojaukt drošības apsvērumu dēļ, jo pastāv draudi, ka tā var sabrukt, raksta "RIA Novsti". Darbus paredzēts veikt līdz 2022. gada beigām, ziņo TASS.

Kā liecina publikācija portālā "Nuclear Engineering", lēmums par nepabeigtā AES nojaukšanu pieņemts jau 2021. gada sākumā. Valdības dokumentā bija teikts, ka jānojauc pavisam sešas AES kompleksa ēkas 22 tūkstošu kvadrātmetru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!