Foto: TASS/Scanpix/LETA

Kazahstānā trešdienas vakarā uz dažām stundām tika daļēji atjaunoti interneta sakari, kas sakrita ar Kasima Žomarta Tokajeva pārraidīto uzrunu tautiešiem par militāras palīdzības lūgšanu Krievijas veidotajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB), lai cīnītos pret "ārvalstu apmācītiem teroristiem". Drīz pēc tās sakari valstī atkal ierobežoti, taču atsevišķi kanāli ziņo par bruņutehnikas pārvietošanos pie lielākajām pilsētām.

"Šodien lūdzu ODKB valstu vadītājiem palīdzēt Kazahstānai pārvarēt šos terorisma draudus," apgalvojot, ka pilsētu ielās redzamās "teroristu bandas" ir "nopietni sagatavotas ārzemēs". Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, kurš ieņem arī ODKB priekšsēdētāja amatu, paziņoja, ka militārā alianse uz ierobežotu laiku uz Kazahstānu nosūtīs "miera uzturēšanas spēkus". Pašinjans arī atkārtoja Tokajeva retoriku, ka nemierus izraisījuši ārēji spēki.

Palīdzības lūgšana ODKB faktiski tiek tulkota kā vēršanās pie organizācijas izveidotājas Krievijas. Bez tās un Kazahstānas organizācijā ir vēl četras dalībvalstis – Armēnija, kurā pēc sagrāves Otrajā Kalnu Karabahas karā ir saspīlēta politiskā, ekonomiskā un drošības situācija, Baltkrievija, kurā ir saspīlēta drošības situācija, kā arī Kirgizstāna un Tadžikistāna, starp kurām pēdējā gada laikā aug politiska un militāra spriedze, kas pērn pat pārauga etniskos pierobežas grautiņos.

Drīz pēc viņa runas valstī interneta sakari atkal ierobežoti:

Savukārt agrā ceturtdienas rītā pie Almati un Nursultanas novērotas militārās tehnikas kolonnas. Arī ceturtdienas rītā uzņemtās aģentūru fotogrāfijas (titulfoto no Almati) liecina par militāro spēku ievešanu protestu apspiešanai.

No rīta daudzviet pilsētā pavērās aizvadītu sadursmju ainas - degoši un sabojāti transportlīdzekļi, tostarp policijas auto. Cita starpā publicēti Krievijas mediju uzņemti kadri, kā karavīri, šaujot, iespējams, protestētāju virzienā, ar spēku atbrīvo Almati galveno Republikas laukumu un ieņem tajā pozīcijas.

Kazahstānā sākotnēji izteikti reģionālais protests pret strauju gāzes cenu pacelšanu diennakts laikā pārņēma visas valsts lielākās pilsētas. Arī sākotnējās protestētāju prasības strauji mainījās, pieprasot bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva klana atkāpšanos no autoritārās valsts vadības. Lai protestus izbeigtu Tokajevs trešdien pieņēma formālu valdības demisiju, bet sadursmes Kazahstānā tikai pieņēmās spēkā, autoritārā līdera pretiniekiem ielaužoties administratīvajās ēkās, prezidenta rezidencēs, policijas iecirkņos un pat pārņemot valsts lielākās pilsētas Almati lidostu.

Tokajevs reaģēja, pārņemot valsts Drošības padomes priekšsēdētāja amatu un nomainot vairākas augstas par drošību atbildīgas amatpersonas, tostarp mainīts paša prezidenta drošības dienesta vadītājs. Viņš arī mainīja retoriku, no izdabāšanas protestētājiem, samazinot gāzes cenas un atlaižot valdību, pievēršoties skarbākiem līdzekļiem – protestētājus pasludināja par ārvalstu atbalstītiem teroristiem un ekstrēmistiem, kā arī solīja ar tiem skarbi izrēķināties.

Solījumiem sekoja interneta atslēgšana un bruņotu vienību nosūtīšana uz pilsētām. Tomēr trešdienas vakarā, lai arī Kazahstānas drošības dienesti ziņoja par vairāku stratēģisku objektu, tostarp Almati lidostas atgūšanu, tiem protestu apslāpēt neizdevās. Daļa protestētāju dienas laikā apbruņojās, atņemot ieročus pret tiem nosūtītajiem karavīriem, kā arī tos iegūstot pārņemtajās policijas ēkās. Par spīti interneta sakaru problēmām, tīmeklī parādījās video ar apšaudēm starp drošības spēkiem un protestētājiem, un pret vakaru tika ziņots par vismaz astoņiem bojāgājušiem un vairāk nekā simts ievainotiem Kazahstānas drošības spēku pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!