Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kazahstānā, protestiem augot plašumā, formālais prezidents Kasims Žomarts Tokajevs Drošības padomes priekšsēdētāja amatā nomainījis iepriekšējo prezidentu Nursultanu Nazarbajevu un sola skarbu rīcību pret protestētājiem, ziņo kazahu Telegram kanāls "Orda". Protesti dažādās valsts pilsētās trešdien pieņēmās spēkā, daudzviet sanākušajiem skandējot par faktisko valsts vadītāju uzskatītajam Nazarbajevam veltītu saukli "Vecais, atkāpies!"

Iepriekš pēcpusdienā Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati ar prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva dekrētu tika izsludināta komandantstunda, vēštīja Almati policijas priekšnieks Kanats Taimerdenovs.

"Likuma un kārtības nodrošināšanā iesaistīti iekšlietu iestāžu, tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, zemessardze, kā arī Aizsardzības ministrijas struktūrvienības, kuri sargā likumus, pilsoņu konstitucionālās tiesības un nodrošina sabiedrisko drošību," teikts Taimerdenova paziņojumā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viņš noradījis, ka naktī uz 5. janvāri sadedzināti vairāk nekā 120 transportlīdzekļi, tostarp 33 policijas, neatliekamās medicīniskā palīdzības un ugunsdzēsēju automašīnas. iznīcināti arī 120 veikali, 180 ēdināšanas iestādes, aptuveni 100 mazo un vidējo uzņēmēju biroji. Nakts laikā esot piekauti arī vairāk nekā 500 civiliedzīvotāju, tostarp 130 sievietes un sirmgalvji, apgalvo policijas priekšnieks.

"Es aicinu iedzīvotājus stingri ievērot šīs prasības un ar izpratni izturēties pret pasākumiem, kas veikti, lai apspiestu grautiņus, laupīšanu un ekstrēmismu. (..) Šodien pilsēta ir pakļauta jauniem ekstrēmistu un radikāļu uzbrukumiem. Tiek veikti nepieciešamie pasākumi, lai aizsargātu pilsētnieku dzīvību un drošību. Aicinām tos, kas izgāja ielās, izklīst. Mūsu galvenais mērķis ir novērst turpmāku vardarbības un radikālisma eskalāciju" teikts Taimerdenova paziņojumā.

Almati trešdien:

Kazahstānas trimdas aktīviste Bota Džardemalija ziņo, ka Almati degot ģenerālprokuratūra, dažādas administratīvās ēkas un valstī vadošās partijas "Nur Otan" birojs:


Video no dažādām pilsētām liecina, ka Tokajeva pieņemtā valdības atkāpšanās protestus nav apslāpējusi un tie tikai pieņemas spēkā. Tiek ziņots par interneta sakaru problēmām.

Daudzviet protestētāju saukļi vērsti pret bijušo prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, kurš formāli ieņem valsts Drošības padomes priekšsēdētāja amatu, taču tiek uzskatīts par faktisko autoritārās valsts vadītāju.

Semejā pūlis cenšas ielauzties vietējā adminstratīvajā ēkā:

Pēc incidenta Aktavā, kad armijas vienību protestētāji atbruņoja, iekļūšana pilsētā vēlāk bloķēta:

Aralskā pūlis bloķējis dzelzceļu, pieprasot Tokajeva un Nazarbajeva atkāpšanos un parlamentāras republikas pasludināšanu:

Pret Atirau pilsētas administratīvo ēku raidītas trokšņa granātas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!