Foto: AP/Scanpix/LETA
Krievijas galvaspilsētas Maskavas policijas saņēmusi pavēles arestēt ikvienu, kurš pilsētas centra rajonos parādās ar simboliem vai zīmēm, kas jebkādā veidā reprezentē Kazahstānu, vēsta medijs "Meduza". Politiski un militāri Krievija paudusi atbalstu Kazahstānas politiskajai iekārtai.

Atsaucoties uz "Telegram" kanālu "Baza" medijs norāda, ka policija arestējusi vairākus cilvēkus, kuri "izskatījušies pēc kazahiem". Ziņots, ka Sarkanajā laukumā, Čistije Prudi rajonā, kur atrodas Kazahstānas vēstniecība, kā arī Revolūcijas laukumā pastiprināta policijas klātbūtne.

Maskavā policija līdz šim arestējusi arī vismaz desmit cilvēku, kuri pie Kazahstānas vēstniecības protestējuši pret Kazahstānas varasiestāžu vēršanos pret protestētājiem, raksta Krievijā par "ārvalstu aģentu" pasludinātās organizācijas "OVD-Info" vietne. "Meduza" ziņo, ka viens no aizturētajiem ir Antons Malgaždarovs, kurš pie ēkas nostājies ar plakātu kazahu valodā "Vecais, atkāpies!". Šis pret Nursultanu Nazarbejevu vērstais sauklis kļuvis par vadošo Kazahtstānas protestos, kuru dalībnieki pieprasa parlamentāras republikas izveidi Nazarbajeva klana iedibinātās autoritārās sistēmas vietā.

Krievija līdz šim atbalstījusi Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva retoriku, kurā protesti pret autoritāro iekārtu tiek dēvēti par ārvalstu agresiju, bet protestos izgājušie līdzpilsoņi par teroristiem un ekstrēmistiem. Tiek ziņots, ka Orenburgas lidostā tiek gatavoti militārie spēki izlidošanai uz Kazahstānu.

"Eho Moskvi" galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs savukārt, atsaucoties uz avotiem Krievijas ārlietu ministrijā ziņo, ka par faktisko līderi uzskatītais, bet formāli valsts vadību atstājušais Nursultans Nazarbajevs apsverot Kazahstānas pamešanu, visticamāk, dodoties uz Krieviju, lai "saņemtu medicīnisku palīdzību" ārpus valsts.

Krievija arī paudusi atbalstu Tokajeva formālajam lūgumam Krievijas veidotajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB) nosūtīt spēku miera uzturēšanai. Parlamenta pārstāvis Leonīds Kalašņikovs, kurš atbild par saiknēm ar ODKB arī norādījis, ka tic, ka kazahu varasiestādes neļaus pie varas nākt "pretkrieviskiem spēkiem".

Tokajeva vēršanās pie ODKB faktiski tiek tulkota kā vēršanās pie organizācijas izveidotājas Krievijas. Bez tās un Kazahstānas organizācijā ir vēl četras dalībvalstis – Armēnija, kurā pēc sagrāves Otrajā Kalnu Karabahas karā ir saspīlēta politiskā, ekonomiskā un drošības situācija, Baltkrievija, kurā ir saspīlēta drošības situācija, kā arī Kirgizstāna un Tadžikistāna, starp kurām pēdējā gada laikā aug politiska un militāra spriedze, kas pērn pat pārauga etniskos pierobežas grautiņos. Ceturtdienas rītā Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā norisinājies neliels protests, aicinot valsti izstāties no ODKB, kā arī nesūtīt spēku pār robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!