Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bosnijas serbi sarīkojuši publiskas svinības, atzīmējot Serbu Republikas nacionālos svētkus, neraugoties uz iepriekš pieņemtu tiesas spriedumu, kas aizliedz rīkot šādu atceres pasākumu, raksta "Al Jazeera".

Ar 9. janvāra svētkiem tiek pieminēts datums 1992. gadā, kad Bosnijas serbi paziņoja par savas valsts izveidi Bosnijā un Hercegovinā. Tam sekoja četrus gadus ilgs un ārkārtīgi postošs militārs konflikts, kurā tika pieredzētas vairākas zvērības, tostarp Srebreņicas genocīds, un kurā kopumā dzīvību zaudēja aptuveni 100 000 cilvēku.

Datums sakrīt arī ar Serbijas pareizticīgo kristiešu svētkiem, un tieši šis reliģiskais elements lika Bosnijas Konstitucionālajai tiesai pasludināt svētkus par nelikumīgiem, jo tie diskriminēja reģiona musulmaņu bosniešu un katoļu horvātu kopienas.

Svētdien parādē Baņa Lukā piedalījās vairāk nekā 800 bruņotu policistu, tostarp pretterorisma vienību pārstāvji. Tajā soļoja arī studenti, kara veterāni un sportisti.

Parādi un citas ceremonijas apmeklēja Bosnijas kaimiņvalsts Serbijas augstākās amatpersonas, tostarp premjerministre Ana Brnabiča un parlamenta priekšsēdētājs Ivica Dačičs. Ieradušies bija arī Krievijas un Ķīnas diplomāti Bosnijā.

Karu etniski dažādajā Bosnijā noslēdza 1995. gadā parakstītais Deitonas miera līgums. Vienošanās valsti sadalīja divos autonomos reģionos jeb vienībās – Bosnijas un Hercegovinas federācijā un Bosnijas Serbu Republikā. Bosnijas federācijā lielākoties dzīvo bosnieši (Bosnijas musulmaņi) un horvāti, kamēr Serbu Republikā galvenokārt uzturas serbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!