Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mali valdība nosodījusi pret to vērstās sankcijas, kuras ieviesusi Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS), un paziņojusi, ka tā ir slēgusi savas sauszemes robežas "ar attiecīgajām valstīm", raksta "Al Jazeera".

Svētdien ECOWAS un Rietumāfrikas Ekonomikas un monetārā savienība (UEMOA) ieviesa virkni ekonomisko un diplomātisko sankciju, šādā veidā reaģējot uz Mali militāro līderu vēlmi atlikt vēlēšanas līdz 2025. gadam.

Militārais pārstāvis pulkvedis Abdulaje Maiga pirmdien televīzijas paziņojumā sacīja, ka "Mali valdība stingri nosoda šīs nelikumīgās un neleģitīmās sankcijas". "Mali ir nolēmusi atsaukt savus vēstniekus un slēgt savas sauszemes un gaisa robežas ar attiecīgajām valstīm," viņš piebilda.

2020. gada augustā armijas virsnieki pulkveža Asimi Goitas vadībā gāza prezidentu Ibrahimu Bubakaru Keitu. Goita solīja atjaunot civilo varu 2022. gada februārī pēc prezidenta un parlamenta vēlēšanām. Taču pagājušā gada maijā viņš sarīkoja otro apvērsumu, gāžot pagaidu civilo valdību. Šis solis izjauca paredzēto reformu grafiku un izpelnījās plašu diplomātisku nosodījumu, atzīmē medijs.

ECOWAS uzstāja, ka Mali vēlēšanas jāsarīko februārī. Taču Mali valdība pēc tam paziņoja, ka vēlēšanu datumu noteiks tikai pēc visas valsts mēroga konferences. Valdība pieļāva, ka pāreja varētu ilgt vairākus gadus.

Svētdien ECOWAS paziņoja, ka ierosinātais pārejas grafiks ir pilnīgi nepieņemams. Šis grafiks "vienkārši nozīmē, ka nelikumīga militārā pārejas valdība sagrābs Mali iedzīvotājus par ķīlniekiem", sacīja organizācija. 15 dalībvalstu bloks paziņoja, ka ir piekritis nekavējoties noteikt papildu sankcijas, tostarp dalībvalstu sauszemes un gaisa robežu slēgšanu ar Mali, nebūtisku finanšu darījumu apturēšanu un Mali valsts aktīvu iesaldēšanu ECOWAS centrālajā un komercbankās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!