Foto: TASS/Scanpix/LETA

Kazahstānas prezidents Kasims Džomarts Tokajevs valdībai devis divu mēnešu laikā izstrādāt plānu "milzīgo nelegāli no valsts aizplūdušo summu atgūšanai", ziņo "Eurasia Net".

Tokajevs uzrunā kabinetam 8. februārī nav nosaucis konkrētas personas, kuras minēto līdzekļu aizpludināšanu būtu īstenojušas, bet solis tiek tulkots kā tieša vēršanās pret bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva ģimeni un viņa sabiedrotajiem.

Par to liecina arī viens virziens, kurā pēc Tokajeva vārdiem nepieciešams sākt valsts "attīrīšanu" – Almati lielākais tirgus, kurā valdot bandas, kā arī Ķīnas robeža, kur tirdzniecības rādītājos starp Kazahstānas un Ķīnas varasiestādēm esot fiksēta nesakritība nepilnu sešu miljardu ASV dolāru apmērā. Valsts mediji iepriekš vēstījuši, ka tirgū faktiski saimnieko Nursultana brālis Bolats, un viņa kontrolē esot arī brīvās tirdzniecības zona pie Ķīnas robežas "Horgosa – Austrumu vārti".

Savukārt par Kazahstānas oligarhu īpašumiem iepriekš vēstījis Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija vadītais "Korupcijas apkarošanas fonds" un citas organizācijas, kā arī, piemēram, Lielbritānijā izvērtušās plašas diskusijas parlamentā. Tiek lēsts, ka Nazarbajeva ģimene kontrolē īpašumus aptuveni astoņu miljardu ASV dolāru (septiņu miljardu eiro) vērtībā.

Kopš plašajiem nemieriem Kazahstānā janvāra sākumā Tokajevs pastiprinājis valsts iedzīvotāju kontroli, tostarp vēršas pret neatkarīgajiem medijiem. Vienlaikus viņš retorikā sludina cīņu par valsts iedzīvotāju labklājību un kā vienu no pārvaramajiem uzdevumiem izvirzījis līdzšinējās koruptīvās sistēmas sagraušanu.

Lai gan nemieru laikā viņš bez jebkāda seguma apgalvoja, ka vairums ielās izgājušo kazahu ir no ārvalstīm iebraukuši teroristi un gan amatpersonas, gan varasiestādes turpina to atkārtot, Tokajevs vienlaikus apgalvo, ka nemierus veicinājusi lielā ekonomiskā nevienlīdzība.

"Šobrīd valdības galvenajam darbam vajadzētu būt mūsu pilsoņu dzīves standartu uzlabošana, ienākumu atšķirību izskaušana, darbavietu un cienīgas darba vides veidošana. Mums visiem vajadzētu strādāt cilvēku labā," ministriem klāstījis Tokajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!