Foto: AP/Scanpix/LETA

Cilvēkiem visā pasaulē ir jāiziet protestos pret Krievijas jau mēnesi īstenoto iebrukumu Ukrainā, lai to apturētu, pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ejiet ar Ukrainas simboliem, lai atbalstītu Ukrainu, lai atbalstītu brīvību, lai atbalstītu dzīvību," Zelenskis teica angliski izplatītājā videoaicinājumā. "Ejiet uz saviem laukumiem, ielās, esiet redzami un dzirdami."

Dedzīgajā runā mēnesi pēc Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainas prezidents lūdza cilvēkus visā pasaulē "no 24.marta pretoties karam" un iestāties pret Krievijas veikto asinsizliešanu.

"Parādiet savu pozīciju, iznāciet no saviem birojiem, savām mājām, savām skolām un savām augstskolām, iznāciet miera vārdā," aicināja Zelenskis.

"Pasaulei ir jāaptur karš," viņš uzsvēra.

Simtiem civiliedzīvotāju ir nogalināti un vēl simtiem ir ievainoti kopš 24. februāra rītā Krievija sāka iebrukumu Ukrainā. Mēnesi ilgušajā karā no Ukrainas bēgļu gaitās devušies vairāk nekā 3,6 miljoni cilvēku.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieļāva lielu kļūdu, iebrūkot Ukrainā.

"Prezidents Putins ir pieļāvis lielu kļūdu, un tā ir - sākt karu pret neatkarīgu, suverēnu valsti. Viņš par zemu novērtēja Ukrainas tautas spēku, Ukrainas tautas un tās bruņoto spēku drošsirdību," Briselē pirms NATO samita sacīja alianses vadītājs.

Alianse "izskatīs nepieciešamību atjaunot mūsu atturēšanu un aizsardzību ilgtermiņā", sākot ar vienošanās panākšanu par jaunu kaujas grupu izvietošanu alianses austrumu dalībvalstīs - Rumānijā, Ungārijā, Slovākijā un Bulgārijā, sacīja Stoltenbergs.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši aptuveni 15 800 karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz ceturtdienas rītam iebrucēji zaudējuši 108 lidmašīnas, 124 helikopterus, 530 tankus, 1597 bruņutransportierus, 280 lielgabalus, 82 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 47 zenītartilērijas iekārtas, 1033 automobiļus, 72 autocisternas, 16 specializētās tehnikas vienības, 50 bezpilota lidaparātus, vienu kuģi un trīs ātrlaivas.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!