Foto: Reuters/Scanpix/LETA

61% somu atbalsta valsts iestāšanos NATO, liecina pēc laikraksta "Helsingin Sanomat" pasūtījuma veiktā aptauja.

16% respondentu neatbalstītu valsts pievienošanos NATO, bet 23% nevarēja formulēt skaidru atbildi.

Atbalsts Somijas dalībai NATO pašlaik ir augstākais, kādu jebkad ir uzrādījušas līdzīgas "Helsingin Sanomat" aptaujas. Piemēram, februāra vidū pēc "Helsingin Sanomat" pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti liecināja, ka Somijā 43% pilsoņu gatavi atbalstīt valsts iestāšanos NATO, ja prezidents un premjerministrs to uzskatītu par atbilstošu valsts interesēm.

Līdzīgā aptaujā, kas veikta 18.-23.martā, Somijas iestāšanos NATO atbalstīja 54% respondentu, bet jaunākajā Somijas sabiedriskās raidorganizācijas YLE aptaujā dalību NATO atbalstīja 62% aptaujāto.

Sabiedrības atbalsts ir viens no priekšnoteikumiem Somijas iespējamai dalībai aliansē.

Kopš Krievija 24.februārī sāka iebrukumu Ukrainā, Somijā ir strauji pieaudzis sabiedrības atbalsts dalībai NATO un darba grupa ārlietu ministra vadībā analizē veidus nacionālās drošības stiprināšanai, cita starpā izvērtējot iespējamo iestāšanos NATO.

Nesen Somijas prezidents Sauli Nīniste izteicās, ka drošības jomā valstij ir divas iespējas - iestāties NATO vai pastiprināt aizsardzības sadarbību ar Zviedriju un ASV.

28.martā Nīniste ar alianses ģenerālsekretāru apsprieda "principus un procedūras" valsts uzņemšanai NATO, bet 29.martā Stoltenbergs ar Somijas premjerministri Sannu Marinu apsprieda NATO lēmumu ietekmi uz vispārējās drošības stiprināšanu.

NATO ir paziņojusi, ka alianses durvis Somijai ir atvērtas.

Krievija ir draudējusi, ka Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO izraisītu atbildes reakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!