Foto: Imago/Scanpix/LETA

Vācija piegādās Ukrainai septiņas pašgājējhaubices "Panzerhaubitzen 2000" jeb PzH 2000, atsaucoties uz aizsardzības ministres Kristīnes Lambrehtes paziņojumu, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

Uz kāpurķēžu platformas izvietotā PzH 2000 atkarībā no munīcijas var sašaut līdz 40 kilometriem tālus mērķus. Berlīne arī apņēmusies apmācīt ukraiņus rīkoties ar šo ieroci.

Ministre neatklāja precīzu laiku, kad haubices tiks piegādātas, taču Ukrainas karavīru apmācīšanas sākšoties nākamajā nedēļā. PzH 2000 tikšot nosūtītas pēc apkopes un varētu būt gatavas līdz jūnija beigām, ziņo medijs "Bild".

Kā pašgājējhaubices atšķiras no tankiem un bruņumašīnām, var lasīt šeit.

Lambrehte uzsvēra, ka Vācija neatdos smagos ieročus, kas pašlaik vajadzīgi pašai Vācijas armijai. "Bild" skaidro, ka Vācijai ir vairāk nekā 100 šādu pašgājējhaubiču, no kurām pašlaik tikai 40 esot gatavas dienestam.

Paziņojums par haubiču nosūtīšanu ir kārtējais Vācijas politikas attiecībā pret Ukrainu izmaiņu solis. Berlīne un kanclers Olafs Šolcs ir plaši kritizēts par nepietiekamu palīdzēšanu Kijivai pretoties Krievijas iebrukumam.

Pirmais pavērsiens bija, kad Vācija atteicās no savas ierastās politikas nesūtīt ieročus uz konfliktu zonām, taču attiecībā uz smago ieroču nosūtīšanu Berlīne ir bijusi atturīga.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!