Ukrainai kara rezultātā ir jāatbrīvo okupētās teritorijas un jāsaņem kompensācijas no Krievijas, paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Uzvara - tā būtu okupēto teritoriju, ieskaitot Krimu un Donbasu, atbrīvošana. Reparāciju izmaksa. Kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci pastrādājušo notiesāšana. Ukrainas vietas nostiprināšana eirointegrācijā. Šie četri elementi man ir neatņemama uzvaras sastāvdaļa," Kuleba teicis trešdien publicētajā intervijā Nīderlandes laikrakstam "NRC Handelsblad".

Viņš piebildis, ka visi kari beidzas ar diplomātiju un jebkurā gadījumā sarunas ar Krieviju būs.

"Mums būs jāpārvar daudz emociju pēc visiem Krievijas pastrādātajiem noziegumiem, bet, ja mums ir iespēja izbeigt šo karu un atbrīvot okupētās teritorijas, esam gatavi sēsties pie sarunu galda ar krieviem," klāstījis Ukrainas ārlietu ministrs.

Savukārt NATO tuvākajās nedēļās negaida pārmaiņas Ukrainas-Krievijas frontē, bet uzskata, ka Ukrainas Bruņotie spēki var atkarot Krievijas okupēto Donbasu un Krimu, ziņoja ASV telekanāls CNN.

Ziemeļatlantijas alianses ierēdnis, kas ir informēts par izlūkošanas datiem, sacīja, ka pašlaik NATO tiek apspriests aktuālais moments, kad situācija būtiski mainījusies par labu Ukrainai. Turpinās debates arī par Kijivas iespējām atgūt Krimu un Donbasa teritorijas, kuras 2014.gadā sagrāba Krievija un tās atbalstītie separātisti.

"Es domāju, ka [Ukrainas Bruņotie spēki] var [atkarot Krimu un Donbasu], tā tas ir," sacīja NATO ierēdnis. "Ne šobrīd, ne ātri, bet, ja tie spēs turpināt cīņu, tad es domāju, ka tas ir reāli."

CNN ziņu avots tomēr paziņoja, ka šaubās par to, "vai tiešām tiem vajag cīnīties, lai atgūtu savu teritoriju", un pievērsa uzmanību šo reģionu iedzīvotāju potenciālajai reakcijai.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu 24. februāra rītā sākt plašu uzbrukumu Ukrainā, tomēr gandrīz trīs mēnešus ilgušajās kaujās Krievijas spēki būtiskas uzvaras nav guvuši un pēdējā laikā Ukrainas spēki, kas saņēmuši plašu militāro palīdzību no Rietumvalstīm, sākuši pretuzbrukumus. Pēc Krievijas karaspēka padzīšanas daudzviet atklājušās tās karavīru pastrādātās zvērības. Sāktas starptautiskas izmeklēšanas par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!