Foto: AFP/Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte nosodījis Vladimiru Putinu, kuru agrāk dēvējis par "draugu un elku", par nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšanu Ukrainā, ko paveikusi viņa armija, vēsta ārvalstu mediji.

"Aljazeera" ziņo, ka Filipīnu līderis nosodījis Putinu par Ukrainas slepkavībām, tiekoties ar valdības amatpersonām Malakananas prezidenta pilī Manilā, Filipīnās, šā gada 24. maijā.

Savā video uzrunā viņš sacīja: "Daudzi saka, ka mēs ar Putinu esam slepkavas. Es jau sen jums – filipīniešiem teicu, ka es tiešām nogalinu. Bet es nogalinu noziedzniekus, es nenogalinu bērnus un vecus cilvēkus," sacīja Duterte. "Mēs atrodamies divās dažādās pasaulēs," piebilda Filipīnu prezidents.

Duterte ir pazīstams ar iesauku "Soģis" savas asiņainās narkotiku apkarošanas politikas dēļ, atbalstot Filipīnu policijas veiktos reidus narkotiku karā, kuru laikā ir nogalināti vairāk nekā seši tūkstoši narkotiku tirgotāju.

Cilvēktiesību organizācijas ir minējušas daudz lielāku upuru skaitu un apgalvo, ka kampaņā, kuru Duterte solīja turpināt līdz savai pēdējai amata dienai, ir nogalināti nevainīgi cilvēki, tostarp bērni.

2021. gadā ANO atbalstītā Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) sāka izmeklēšanu par noziegumiem pret cilvēci – slepkavībām, kuras tiek saistītas ar Dutertes īstenoto narkotiku karu.

Dutertes video uzruna ANO Ģenerālajā asamblejā otrdien ir pēdējā viņa prezidentūras laikā. Televīzijas pārraidītajā iknedēļas sanāksmē Duterte arī vainoja trīs mēnešus ilgušo karu pasaules naftas cenu kāpumā, kas ir skāris daudzas valstis, ieskaitot Filipīnas.

Duterte sacīja, ka ir nobažījies par savas valsts naftas piegādes stabilitāti, jo karš Ukrainā turpina plosīties un izraisa globālu nestabilitāti. "Es esmu ceļā un nezinu, kā atrisināt problēmu. Jums ir jāatrisina karš starp Ukrainu un Krieviju, pirms mēs varam runāt par atgriešanos normālā stāvoklī." Duterte iebrukumu Ukrainā nosauca par pilna mēroga karu pret "suverēnu valsti", nevis par "īpašu militāru operāciju", kā Putins to apzīmē kopš marta.

Duterte ir bijis Filipīnu prezidents sešus gadus, atkāpjoties no amata šā gada 30. jūnijā.

Uzsākot prezidentūru 2016. gadā, Duterte vērsās pie Krievijas un Ķīnas tirdzniecības, investīciju un militārās sadarbības paplašināšanas jautājumos, vienlaikus bieži kritizējot Manilas ilggadējā līguma sabiedrotā Vašingtonas drošības politiku.

Filipīnu prezidents ir ticies ar Vladimiru Putinu Krievijā 2017. un 2019. gadā.

Vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad Krievijas spēki uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Filipīnas nobalsoja par ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju, kas nosoda Krievijas iebrukumu. Filipīnas aicināja aizsargāt civiliedzīvotājus un sabiedrisko infrastruktūru Ukrainā, lai gan Duterte atturējās no stingras kritikas Putinam un sacīja, ka konfliktā paliks neitrāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!