Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV plāno palielināt savu militāro klātbūtni Eiropā, tostarp Baltijas valstīs, lai pastiprinātu aizsardzības kapacitāti, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, 29.jūnijā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, vēsta medijs "Euractiv".

"ASV palielinās spēku pozīcijas Eiropā, reaģējot uz mainīto drošības vidi," sacīja Baidens, piebilstot, ka tā plāno "aizstāvēt ikvienu sabiedroto teritorijas centimetru".

Šī brīža 80 000 karavīriem, kas bija izvietoti Eiropā pirms Krievijas agresijas ir pievienojušies vēl 20 000.

Baidens paziņoja arī par ASV plāniem izveidot pastāvīgu štābu ASV armijas vienībām Polijā. Uz Lielbritāniju Vašingtona nosūtīs 5000 karavīru un F-35 iznīcinātāju lidmašīnas.

ASV palielinās arī karavīru dislocēšanu Baltijas valstīs. Karaspēka palielināšanas paziņojums izskan reizē ar Rietumu alianses piekrišanu tam, ka lielvalstsis aliansē, piemēram, ASV, Vācija, Apvienotā Karaliste un Kanāda, Baltijas valstīs izvietos karaspēku, ieročus un ekipējumu, un pastiprinās mācības.

Tiks nodrošināta papildu pretgaisa aizsardzība Vācijā un Itālijā, kā arī uz Spāniju tiks nosūtīti divus papildu jūras spēku iznīcinātājus.

Krievija drošības alianses jaunajā startēģiskajā koncepcijā tiks identificēta kā NATO "galvenais drauds". Tā līdz šim tika klasificēta kā NATO "stratēģiskais partneris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!