Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons ceturtdien Londonā sniedza uzrunu, kurā apstiprināja jau iepriekš izskanējušo informāciju par savu atkāpšanos no Konservatīvās partijas līdera amata. Toriju nometnē nu sāksies cīņa par partijas jaunā priekšstāvja godu, savukārt Džonsons solījis palikt premjera amatā līdz tiek izvēlēts jaunais līderis.

"Politikā neviens nav neaizstājams," norādīja Džonsons, kuru citē medijs "Sky News".

Viņš pateicās miljoniem cilvēku, kuri pagājušajās vēlēšanās balsoja par konservatīvajiem, un argumentēja, ka pie premjera krēsla turējies tik ilgi tāpēc, ka uzskatījis to par savu pienākumu pret vēlētājiem.

Džonsons atzina, ka jauns premjers "tagad nepārprotami ir parlamentārās partijas griba", un grafiks šī jaunā valdības vadītāja izvēles procesam tikšot publicēts nākamnedēļ.

Viņš arī teica, ka ir ārkārtīgi lepns par saviem sasniegumiem, tostarp "Brexit" panākšanu, Apvienotās Karalistes vadīšanu pandēmijas laikā, kā arī vadošo lomu, ko uzņēmās, stājoties pretī Vladimira Putina uzsāktajai invāzijai Ukrainā, raksta BBC.

Aizvadīto dienu un arī mēnešu laikā Džonsona vadīto valdību skāruši vairāki skandāli, kas viesuši diskusijas par to, cik ilgi premjers spēs noturēties amatā.

Jaunāko politisko krīzi radīja finanšu ministra Riši Sunaka un veselības ministra Sadžida Džavida atkāpšanās. Abi par savu aiziešanu no Džonsona valdības paziņoja otrdien. Iemesls tam bija skandāls par Džonsona lēmumu iecelt Krisu Pinčeru par Konservatīvās partijas uzrauga vietnieku parlamentā šā gada sākumā. Pinčers jūnija izskaņā atkāpās. Izskanējušas apsūdzības, ka viņš kādā klubā apgrābstījis divus vīriešus. Džonsons atzinis, ka Pinčera iecelšana bijusi "slikta kļūda", neskatoties uz to, ka zinājis par apsūdzībām, kas par viņu izskanējušas.

Pēdējo dienu laikā no Džonsona kabineta atkāpušies vairāki ministri un amatperonas. "Sky News" ziņo, ka kopējais politiķu un amatpersonu skaits, kuri atkāpušies no darba valdībā, pārsniedza 50.

Vēl trešdien Džonsons noraidīja aicinājumus atkāpties, argumentējot, ka viņam piešķirts "milzīgs mandāts" no vēlētāju puses. Tas gan nesamazināja politisko spiedienu uz premjeru, kā arī neapturēja amatpersonu demisijas.

BBC politikas korespondents Ians Vatsons rakstīja, ka Džonsona lēmums palikt premjera amatā līdz toriji izvēlas jaunu līderi, neesot kas tāds, ko atbalsta visi konservatīvo pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!