Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei vecākais padomnieks Kamals Harazi izteicies, ka Islāma Republika ir spējīga izgatavot atombumbu, taču lēmums, vai to darīt, vēl nav pieņemts, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Šie Harazi komentāri izskanēja pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens, apmeklējot Izraēlu un Saūda Arābiju, solīja, ka Vašingtona neļaus Irānai "iegūt kodolieroci".

Irāna vairākkārt ir noliegusi, ka mēģina iegūt vai izstrādāt kodolieročus, un apgalvo, ka tās kodolprogramma ir paredzēta tikai civiliem mērķiem, lai gan Teherāna ir turpinājusi izmēģināt militārā tipa raķetes. Harazi teiktais ir viens no retajiem gadījumiem, kad Teherāna min potenciālu interesi par šādiem ieročiem, atzīmē medijs.

"Dažu dienu laikā mēs varējām bagātināt urānu līdz 60%, un mēs varam viegli ražot līdz 90% bagātinātu urānu (..) Irānai ir tehniskie līdzekļi, lai izgatavotu atombumbu, bet Irāna nav pieņēmusi lēmumu tādu [ieroci] izstrādāt," izteicās Harazi.

Irāna bagātina urānu līdz pat 60%. Līdz 90% bagātināts urāns ir piemērots atombumbas ražošanai.
2015. gadā Irāna parakstīja vienošanos ar vairākām pasaules lielvarām. Šis līgums paredzēja būtiskus ierobežojumus Teherānas kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu. Līgums paredzēja, ka Irāna nebagātina urānu virs 3,67% atzīmei. 2018. gadā tā brīža ASV prezidents Donalds Tramps lēma par Savienoto Valstu izstāšanos no šī līguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!