Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš vairākkārt ir izteicies pret ASV ierosinājumiem attīstīt jaunas raķešu sistēmas, trešdien ierosināja nākamgad Krievijā sarīkot starptautisku konferenci par kosmosa militarizācijas procesa draudiem un to novēršanu.
Putins paziņoja vairāk nekā 150 valstu līderiem, kas bija sapulcējušies ANO Tūkstošgades samitā, ka nodoms izmantot kosmosu militāriem mērķiem rada īpašu satraukumu.

Viņš sacīja, ka Maskavas kā šādas diskusijas norises vieta būtu pašsaprotama izvēle tieši 40 gadus pēc tam, kad padomju kosmonauts Jurijs Gagarins kļuva par pirmo cilvēku, kurš devās visumā 1961.gada 12.aprīlī.

"Mēs ierosinām šajā datumā ANO aizgādībā sarīkot starptautisko konferenci par kosmosa militarizācijas novēršanu," sacīja Putins. "Ar jūsu piekrišanu, godājamie kolēģi, konferences norises vieta varētu būt Maskava."

ASV prezidents Bils Klintons pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atstāj sava sekotāja ziņā lēmumu par nacionālo pretraķešu aizsardzības sistēmu.

Abi novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu kandidāti - demokrāts Als Gors un republikānis Džordžs Bušs - atbalsta zināmu pretraķešu aizsardzības formu, taču šī problēma netiek uzskatīta kā viena no svarīgākajām vēlēšanu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!