Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīna sešos rajonos ap Taivānu uzsāk militārās mācības, kuras ietver kara scenārija izmēģinājumu, informē medijs "Al Jazeera".

Ķīna, vairākas stundas pēc ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi aizbraukšanas no Taipejas, uzsākusi plaša mēroga militārās jūras un gaisa spēku mācības ap Taivānas salu.

Militārās mācības notiek sešos rajonos, kas atrodas ap Taivānu. Taivāna norādījusi, ka mācības ir pārkāpušas ANO noteikumus, Ķīna iebrukusi tās teritoriālajā telpā un izraisījusi gaisa un jūras blokādi. Taivānas aizsardzības ministrija raksturoja Ķīnas militārās darbības kā "iracionālas" un ar "nodomu mainīt "status quo" un graut reģiona mieru un stabilitāti".

Medijs "Reuters" ziņo, ka Ķīna ir izšāvusi arī vairākas ballistiskās raķetes, kas esot daļa no plānotajiem mācību vingrinājumiem. Pēdējā reize, kad Ķīna raidījusi raķetes ūdeņos ap Taivānu, bija 1996. gadā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV, kurām ir oficiālas diplomātiskās attiecības ar Ķīnu, ievēro "stratēģiskās neskaidrības" politiku attiecībā uz Taivānu. Vašingtonai pēc likuma ir pienākums nodrošināt salu ar nepieciešamajiem līdzekļiem, lai tā varētu aizstāvēties.

Ja Ķīnas darbības eskalētos militārā konfliktā , visticamāk, pašlaik izmēģinātie operatīvie plāni tiktu tieši pārveidoti un īstenoti kaujas operācijās, medijam "Al Jazeera " skaidroja Ķīnas militārās nozares eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!