Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs preses konferencē Oslo paziņojis, ka neatbalsta ES mēroga ceļošanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem, informē medijs "Politico".

"Šis nav Krievijas tautas karš, bet gan prezidenta Vladimira Putina karš," preses konferences laikā Oslo sacīja Šolcs. Kanclers piebilda, ka "mums [ES] ir svarīgi saprast, ka no Krievijas bēg ļoti daudz cilvēku, kuri nepiekrīt Putina režīmam".

Šolcs jau iepriekš izteicis šaubas par šī politiskā instrumenta efektivitāti, argumentējot, ka vispārējs aizliegums grautu mērķēto sankciju, kuras ir piemērotas tiem, kas atbalsta karu, ietekmi.

Tajā pašā preses konferencē Somijas un Dānijas premjerministres Sanna Marina un Mette Frederiksena sacīja, ka par vīzu aizliegumu ir jādiskutē ES līmenī. Zviedrijas premjerministre Magdalena Andersone norādīja, ka viņas valdība vēl nav izlēmusi par šo jautājumu.

Somijas premjerministre uzsvēra, ka "tas nav melns vai balts jautājums, tajā ir pelēkas ēnas" un mudināja uz saskaņotu ES mēroga pieeju.

Jautājums arvien vairāk šķeļ ES valstis, jo Ukraina turpina pieprasīt aizliegumu. Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Latvija pilnībā pārtraukusi izsniegt vīzas Krievijas pilsoņiem, savukārt Igaunija neielaidīs valstī Krievijas pilsoņus ar Igaunijas izsniegtām Šengenas zonas vīzām. Arī Čehija, Lietuva un Polija pārstājušas vīzu izsniegšanu.

Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis aizvadītajā nedēļā sacīja, ka vēlas izskatīt šo jautājumu ES ārlietu ministru sanāksmē, kas notiks augusta beigās Prāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!