Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien, 24. augustā, aprit 31 gads kopš Ukrainas neatkarības pasludināšanas. Plašas publiskas svinības drošības apsvērumu dēļ ne Kijivā ne citās lielajās pilsētās šogad nenotiek, bet Kijivas centrā jau vairākas dienas apskatāmā iznīcinātās okupantu kara tehnikas izstāde.

Neatkarības dienai veltīti pasākumi notiks Viļņā.

"Krievijas tanki gribēja doties parādē pa galvaspilsētas galveno ielu. Un patiesi, viņi sasniedza Kreščatiku, bet jau kā sakropļoti eksponāti. Sagrautā Krievijas tehnika Kijivas centrā ir liecība par Ukrainas spēku drosmīgo un spēcīgo pretestību ar visas ukraiņu tautas atbalstu," raksta Ģenerālštābs.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien no rīta izplatītā uzrunā norāda, ka Ukraina no jauna ir apstiprinājusi savu izvēli par neatkarību, dodoties aizstāvēt savu zemi. Viņš arī uzsvēra, ka netiks meklēta nekāda sapratne ar teroristiem un ka kara beigas būs tikai uzvara.

"24. februārī mums nācās vārdus apstiprināt ar darbiem. Šajā dienā faktiski notika otrais visas Ukrainas referendums. Atkal – galvenais jautājums. Atkal – noteicošā izvēle. Bet šoreiz pateikt "jā" vajadzēja nevis biļetenā, bet dvēselē un sirdsapziņā. Iet nevis uz iecirkņiem, bet uz kara komisariātiem, teritoriālo aizsardzību, brīvprātīgo kustību, informācijas karaspēku vai vienkārši stabili un ar labāko sirdsapziņu strādāt savā vietā ar visu spēku kopējam mērķim," teica Zelenskis.

Prezidents atzīmē, ka ukraiņi ir apvienojušies un ir jauna nācija, kas radusies 24. februārī četros no rīta. Tā ir nevis dzimusi, bet atdzimusi, viņš uzsver.

"Nācija, kas neraudāja, nekliedza, nenobijās. Neaizbēga. Nepadevās. Un neaizmirsa," tā Zelenskis.

Ienaidnieks domāja, ka to sagaidīs ar ziediem un šampanieti, bet saņēma kapu vainagus un "Molotova kokteiļus", gaidīja ovācijas, bet saņēma sprādzienus. Okupanti vēlējās soļot parādē Kijivas centrā, bet tagad tur var redzēt šo "parādi" ar iznīcinātu ienaidnieka tehniku, atzīmē prezidents.

Zelenskis arī norādīja, ka iepriekš par kara beigām tika uzskatīts miers, bet tagad – uzvara.

"Mēs nemeklēsim savstarpēju sapratni ar teroristiem. Lai gan saprotam krievu valodu, ko jūs atnācāt aizstāvēt. Un nogalinājāt tūkstošiem cilvēku, kurus nācāt atbrīvot," pauž Zelenskis. Ukraiņiem tagad tuvāks un saprotamāks ir Boriss Džonsons, kurš runā angliski, nevis slepkavas, izvarotāji un marodieri, kas to visu "dara krieviski", papildina līderis.

"Un mēs nesēžamies pie sarunu galda aiz bailēm ar pistoli pie galvas. Mums visbriesmīgākais dzelzis ir nevis raķetes, lidmašīnas un tanki, bet važas. Nevis ierakumi, bet važas," teikts runā.

Zelenskis akcentēja, ka ukraiņi pacels rokas gaisā tikai vienu reizi – kad visā Ukrainā svinēs uzvaru, jo "mēs netirgojam savas zemes un cilvēkus – visi 25 reģioni bez jebkādas piekāpšanās vai kompromisiem".

"Donbass – tā ir Ukraina. Un mēs to atgriezīsim, lai kāds nebūtu ceļš. Krima – tā ir Ukraina. Un mēs to atgriezīsim, lai kāds nebūtu ceļš," rezumē Zelenskis.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!