Foto: AFP/Scanpix/LETA

Taivānas magnāts Roberts Cao ceturtdien atklāja plānus apmācīt vairāk nekā trīs miljonus "civilo karotāju", lai palīdzētu aizsargāt salu Ķīnas iebrukuma gadījumā, šim mērķim ziedojot 33 miljonus ASV dolāru no saviem līdzekļiem, raksta portāls "France24".

75 gadus vecais Cao ir viens no Taivānas veiksmīgākajiem uzņēmējiem un dibināja lielāko mikroshēmu ražotāju "United Microelectronics Corp" (UMC).

Savā retorikā viņš asi vērsies pret Pekinu. Cao brīdināja, ka gadījumā, ja Ķīna pret Taivānu vērstos ar spēku, tad tā būtu "tīša slepkavība un ļauns kara noziegums un noziegums pret cilvēci". Uzņēmējs, kuram vairs nav neviena amata vai titula UMC, Ķīnas radītos draudus raksturoja kā eksistenciālus.

Plānots, ka apjomīgais ziedojums paredzēts tam, lai nodrošinātu apmācības miljoniem civiliedzīvotāju, kuri pēc tam varētu sadarboties ar Taivānas bruņotajiem spēkiem.

Aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi spriedze starp Taivānu un Ķīnu, kura salu uzskata par daļu no savas teritorijas. Augustā vīzītē Taivānā bija ieradusies ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, šādā veidā izrādot atbalstu Taipejai un iestājoties pret Pekinas centieniem iebiedēt Taivānas valdību.

Ķīnu ļoti sadusmoja Pelosi vizīte. Pekina uz to atbildēja ar plaša mēroga militārajām mācībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!