Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Jaunā Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa otrdien, ierodoties Dauningstrītā, solījusi, ka Lielbritānija izturēs ekonomisko vētru un pieredzēs saulainākas dienas.

Trasa, kura līdz šim ieņēma ārlietu ministres amatu, šodien Balmoralas muižā Skotijā tikās ar karalieni, kura lūdza viņu izveidot jauno valdību, un pēc tam devās atpakaļ uz Londonu.

Parasti karaliene tiekas ar jaunajiem premjerministriem Bekingemas pilī, bet šoreiz karalienes kustību problēmu dēļ tika pieņemts lēmums organizēt šo tikšanos Balmoralas muižā, kur karaliene atpūšas vasarā.

Pēc tam Trasa atgriezās Londonā, kur viņu sagaidīja lietus un pērkona negaiss. Taču mākoņi izklīda, kad premjeres autokolonna piestāja pie Dauningstrītas rezidences, un viņa solīja, ka Lielbritānija izturēs ekonomisko vētru.

"Lai cik spēcīga būtu vētra, es zinu, ka Lielbritānijas iedzīvotāji ir stiprāki," sacīja Trasa, izklāstot savas prioritātes ekonomikā, enerģētikas un veselības nozarēs.

Premjere solīja, ka jau šonedēļ pieņems lēmumus enerģētikas krīzes risināšanai.

Sagaidāms, ka Trasa jau ceturtdien sankcionēs mājsaimniecību elektroenerģijas rēķinu iesaldēšanu, lai novērstu strauju maksājumu kāpumu šoziem un, iespējams, arī vēlāk. Valstij tas izmaksās desmitiem miljardu mārciņu.

Trasas jaunā komanda sapulcēsies uz sēdi jau trešdienas rītā pirms viņas pirmās uzstāšanās parlamentā premjerministres amatā.

Gaidāms, ka Lielbritānijas uzņēmējdarbības ministrs Kvasi Kvartenga kļūs par finanšu ministru, bet Kroņa tieslietu padomniece Sjūela Breivermena kļūs par iekšlietu ministri un Džeimss Kleverlijs ieņems ārlietu ministra amatu.

Trasa ir trešā sieviete Lielbritānijas premjerministres amatā aiz Terēzas Mejas un Mārgaritas Tečeres. Laikraksts "The Sunday Times" norādījis, ka Trasu jaunajā amatā gaida smagākais darbs kopš Tečeres laikiem.

Miljoniem cilvēku uzskata, ka enerģijas cenām pieaugot par 80% no oktobra un vēl vairāk no janvāra, viņiem šoziem nāksies izvēlēties starp ēšanu un apkuri, liecina sabiedriskās domas aptaujas. Uzņēmumi brīdinājuši, ka tiem var nākties pārtraukt darbību, ja enerģijas cenas pieaugs vēl straujāk.

Trasa, kura sevi dēvē par brīvā tirgus liberāli, ir solījusi samazināt nodokļus, lai stimulētu izaugsmi, neskatoties uz brīdinājumiem, ka lielāki aizņēmumi var pasliktināt inflāciju.

Boriss Džonsons, kuru Trasa nomainījusi premjerministra amatā, savā atvadu runā solīja atbalstīt viņu un jauno valdību, un aicināja torijus pārtraukt ķildoties savā starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!