Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotās Valstis, par to publiski neziņojot, nodevušas Ukrainai unikālos augstas precizitātes artilērijas šāviņus "Excalibur", atsaucoties uz savā rīcībā nonākušiem dokumentiem, vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Excalibur" ir ar GPS aprīkoti artilērijas šāviņi, kas, pateicoties satelīta vadībai, var satriekt mērķus ar divu metru precizitāti. Pirmo reizi tie izmantoti 2007. gada Irākā, kad tika iznīcināts teroristu tīkla "Al Qaeda" līderis Abu Džura.

Šie paši precīzākie ASV šāviņi tiek izmantoti šaušanai no 155 milimetru haubicēm un sasniedz līdz 40,5 kilometrus tālus mērķus. Viena "Excalibur" šāviņa cena ir 98 tūkstoši līdz 106 tūkstoši dolāru, lēš eksperti.

"Excalibur" priekšrocība ir tā, ka mērķis tiek iznīcināts jau ar pirmo šāvienu.

"Šis ierocis, domājams, ekonomiski tika izmantots Krievijas komandpunktu un komandvadības centru precīzai iznīcināšanai, sevišķi Ukrainas austrumos," raksta "Bloomberg".

Aģentūra noskaidrojusi, ka Pentagona rīcībā šogad bija aptuveni 900 šo augstas precizitātes šāviņu. Cik no tiem nosūtīti Ukrainai – nav zināms. Taču dokumenti liecina, ka Pentagons paredzējis septiņus miljardus dolāru "Excalibur" krājumu papildināšanai.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!