Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas spēki turpina kauju par Limanu, no kuras sākšoties Luhanskas apgabala deokupācija, savukārt no Kreminnas okupanti jau ir aizbēguši, atsaucoties uz amatpersonām, otrdien ziņo aģentūra UNIAN.

"Galvenais trieciens, protams, būs tur. No turienes sāksies Luhanskas apgabala deokupācija," medijs citē Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītāju Serhiju Haidaju.

Savukārt, kā liecina viņa rīcībā esošā informācija, okupanti un kolaboranti jau pametuši netālu esošo Kreminu, kur ukraiņu karavīru vēl nav: "Mums jau trīs dienas plīvo Ukrainas karogs Kreminnā, neviens to neņem nost. Atbilstoši, visi kolaboranti un gauleiteri ir aizlaidušies." Nākamajā dienā amatpersona gan paziņoja, ka okupanti pilsēta ir atgriezušies (papildināts 14.09.2022).

Uz jautājumu, kāpēc okupanti un līdzskrējēji tik savlaicīgi pametuši pilsētu, viņš norāda: "Viņi ļoti labi saprot, ka Krievijas armija ir sabirzusi. Drīz Ukrainas spēki atbrīvos Limanu, bet no turienes jau Luhanskas apgabalu var ar roku aizsniegt. Labas notikumu attīstības gadījumā izredzes aizbēgt no turienes viņiem nebūs."

Pašlaik pretinieks cenšoties izveidot aizsardzības līniju pa Svatoves – Troickes asi. "Tur ir robeža ar Krieviju un jau pāreja no Limanas uz Luhanskas apgabalu," skaidro amatpersona.

Ziņots, ka Ukraina 29. augustā paziņoja par pretuzbrukuma sākumu Dienvidos un pārrāva okupantu pirmo aizsardzības līniju. Savukārt pēdējās dienās kļuva zināms, ka ukraiņi guvuši plašus panākumus Harkivas apgabalā. Kopumā kopš septembra sākuma atbrīvoti vairāki desmiti apdzīvoto vietu un vairāk neka 6000 kvadrātkilometri teritorijas.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!