Jauna taktika, Rietumos, arī Latvijā apmācīti ukraiņu karavīri un moderns bruņojums bija galvenie stūrakmeņi Ukrainas armijas spīdoši realizētajai militārajai operācijai, kurā dažu dienu laikā izdevās atbrīvot milzīgas teritorijas valsts ziemeļaustrumos. Iegūstot bagātīgas trofejas un demoralizējot krievu okupantu armiju, Harkivas operācija varētu būt ilgi gaidītais pagrieziena punkts, no kura Ukrainas spēki mērķtiecīgi sāks atbrīvot visu valsti no okupantiem.

Pirmie Ukrainas armijas uzbrukumu Harkivas apgabalā pamanīja un par to publiskajā telpā vēstīja krievu militārie blogeri ziņapmaiņas platformas "Telegram" kanālos. Ne Ukrainas, ne Krievijas puse par uzbrukuma sākumu neko nevēstīja, un 6. septembrī uzsāktais Ukrainas armijas trieciens Balaklijas virzienā daudziem bija pārsteigums.

Pirms tam mēnešiem ilgi kā galvenais Ukrainas armijas uzbrukuma virziens bija noteikti valsts dienvidi, okupētās Hersonas atbrīvošana no Krievijas armijas. Šādu uzdevumu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis jūnijā deva Ukrainas armijas virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam. Baidoties zaudēt vienīgo šogad okupēto Ukrainas apgabala centru, Hersonu, visu vasaru Krievijas armija pārsvieda savas kaujas spējīgākās vienības uz Ukrainas dienvidiem, kur tās ierakās Dņepras labajā krastā. Ukraiņu plāns tiešām izrādījās tik elementārs, bet iedarbīgs. Ar Rietumu sabiedroto piegādātajiem ieročiem ukraiņi sašāva visus Hersonas apgabala tiltus pār Dņepru, atstājot krievus "maisā". Tas bija brīdis, kad Ukrainas armija nolēma dot izšķirošo triecienu okupantiem valsts ziemeļaustrumos, kur krievi to nemaz nebija gaidījuši.

Trīs brigādes


Ziemeļaustrumos no Harkivas Ukrainas armija pirmajā uzbrukuma vilnī bija sapulcējusi trīs kaujas spējīgas vienības – vienu mehanizēto un divas gaisa desanta brigādes. Lai arī ir izskanējis, ka ukraiņi kaujā iesaistīja aptuveni 10 000 karavīru, Ukrainas armijas rezerves pulkvedis, militārais eksperts Oļegs Ždanovs sarunā ar portālu "Delfi" uzsver, ka skaits nebija tik liels. Turklāt

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!