Foto: Publicitātes foto

Lai gan pēdējā laikā Ukraina publiski nav aicinājusi ASV piegādāt tai pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", iznīcinātājus "F-16" un bezpilota lidaparātus "Grey Eagle", sarunas turpinās aizkulisēs, ziņo izdevums "Politico".

Ukrainas varasiestādes taktiku mainījušas pēc ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas ieteikuma koncentrēties uz tādiem ieročiem, kādi visvairāk nepieciešami Krievijas spēku padzīšanai no Ukrainas dienvidiem un austrumiem. Tāpat sabiedrotajiem ir bažas, ka tādas prasības novērš uzmanību no steidzamākām Ukrainas armijas vajadzībām un augsto tehnoloģiju bruņojuma piegādes Krievija varētu uzskatīt par provokāciju.

Trīs anonīmi avoti "Politico" atklājuši, ka "zemā līmenī" turpinās sarunas par "Patriot", "F-16" un "Grey Eagle" piegādēm Ukrainai. Kā uzsver izdevums, tāda bruņojuma piegādes ir iespējams, lai gan vēl pavasarī ASV pat nepieļāva iespēju piegādāt Ukrainai tādu augsto tehnoloģiju bruņojumu.

"Patriot" gadījumā to piegādes Ukrainai traucē sistēmu relatīvais deficīts. Vienlaikus ASV piekritušas finansēt "zeme-gaiss" tipa raķešu aizsardzības sistēmu "NASAMS" piegādes Ukrainai, tomēr amatpersonas brīdina, ka iespējas apmācīt Ukrainas karavīrus izmantot šo bruņojumu ir ierobežotas.

Tāpat jau vairākus mēnešus turpinās sarunas par "Grey Eagle" piegādi Ukrainai, lai gan ASV ir zināmas bažas, piemēram, par iespējas zaudēt bezpilota lidaparātā izmantotās tehnoloģijas.

Lai gan daļa no aprīkojuma var tikt piedāvāta dažu mēnešu laikā, citiem bruņojuma veidiem ir nepieciešami gadi. Tomēr amatpersonas norāda, ka investīcijas ļaus Ukrainai plānot savu aizsardzību nākotnē.

Pentagons nesen noslēdza 182 miljonu ASV dolāru (apmēram tikpat eiro) līgumu ar kompāniju "Raytheon Technologies" par NASAMS piegādi Ukrainai. Pirmās divas sistēmas Ukraina saņems divu mēnešu laikā, piektdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

"Patriot" bez ASV izmanto vēl 17 pasaules valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!