Foto: EPA/Scanpix/LETA

No Krievijas okupantiem atbrīvotajā Harkivas apgabala Izjumā atrastajos masu kapos joprojām turpinās ekshumācija un iebrucēju pastrādāto noziegumu fiksēšana, ziņo "Euromaidan Press".

Tas ir ilgs un sarežģīts process, kurā jāievēro visas normas un juridiskās procedūras. Katru atklāto apbedījumu rūpīgi fiksē kriminologi, tiesu medicīnas eksperti, policijas izmeklētāji un prokurori. Speciālisti lēš, ka darba kapsētā pietiks vēl divām nedēļām.

Līķus atrok un aizved Nacionālās gvardes karavīri, kuri ir "noguruši, dusmīgi un šokā" par redzēto, raksta "Euromaidan Press". Taču šis darbs ir jāpadara, lai pasaule uzzinātu patiesību par krievu zvērībām okupētajās teritorijās.

Saskaņā ar Ukrainas policijas datiem masu kapos pie Izjumas ir 445 kapi, bet dažos ir vairāk par vienu ķermeni. Izmeklēšanā tiks noteikti katra upura nāves iemesli. Starp apbedītajiem ir gan karavīri, gan civiliedzīvotāji, sievietes un bērni.

"Daļa ir nogalināti, daļa spīdzināti, daļa gājusi bojā Krievijas Federācijas gaisa un artilērijas triecienos," raidsabiedrībai BBC skaidroja Harkivas apgabala prokurors Oleksandrs Iļjenkovs. Vienā no pirmajiem atraktajiem kapiem atrasts civiliedzīvotājs ar virvi ap kaklu.

Citā kapā atrasti aptuveni 20 karavīri , daži ar sasietām rokām, vienam ap kaklu cilpa, raksta BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Izjumā okupanti ir atkārtojuši to pašu, ko Bučā.

Masu kapi Izjumā tika atklāti pēc tam, kad Ukrainas spēki veiksmīgā pretuzbrukumā atbrīvoja gandrīz visu okupēto Harkivas apgabala daļu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!