Foto: AP/Scanpix/LETA

Sarunā ar austrāļu domnīcu "Lowy Institute" Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis sacījis, ka NATO preventīvi būtu jānovērš kodolieroču pielietošanu no Krievijas puses.

Sarunā, kas pēc tam publicēta Ukrainas prezidenta "Telegram" vietnē, Zelenskis, komentējot kodoldraudus, sacījis, ka pasaule nevar gaidīt līdz Krievija kaut ko izdara, kā tas bija pirms 24. februāra iebrukuma.

"Kas jādara NATO? Jāizslēdz iesspēja, ka Krievija pielietos kodolieročus. Bet kas ir svarīgi, es vēlreiz vēršos pie starptautiskās sabiedrības, kā tas bija pirms 24. februāra: preventīvi triecieni, lai viņi zinātu, kas ar viņiem notiks, ja pielietos," teicis Zelenskis.

Jāatzīmē, ka Zelenskis savā teiktajā neaicināja uz preventīvu kodoltriecienu, taču tā tas tika interpretēts Krievijā. Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka Ukrainas prezidents "aicina uz karu ar šausminošām sekām".

Jāatgādina gan, ka tieši Krievijas prezidents ir regulāri savās uzrunās tiešā vai netiešā veidā ir piesaucis kodolieročus un norādījis, ka varētu tos pielietot.

ASV avoti ir skaidrojuši, ka, ja Krievija Ukrainā pielietotu kodolieročus, atbilde varētu būt konvencionāls trieciens pa Krievijas spēkiem un Melnās jūras floti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!